Nosztalgia Nyugdíjasklub

2019.02.05. 07:00

Kocsonyával és farsangi fánkkal várták vendégeiket az ajkai idősek

A népszokásokat és a gasztronómiai hagyományokat egyaránt őrző Nosztalgia Nyugdíjasklub a napokban tartotta farsangi összejövetelét Bódén, a közösségi házban. Az eseményen a vendégek megkóstolhatták a dolgos asszonykezek által készített hamisítatlan kocsonyát és a hagyományos farsangi fánkot.

Borsos Renáta

Szimeiszter Imréné Panni néni farsangi fánkjának valósággal a csodájára jártak a finomságra vágyó vendégek Fotó: Györkös József

A klub vezetőjétől, Szimeiszter Imréné Panni nénitől megtudtuk, ötven adag kocsonyát készítettek, a hosszú évek hagyományát megőrizve, hogy idén is együtt üljék a farsangot egy kellemes hangulatú összejövetelen. Jelenlétükkel a városvezetés tagjai, civil szervezetek képviselői, művészeti csoport tagjai és a Bódé településrész lakói is megtisztelték meghívóikat, a mindig tevékeny, kreatív klubtagokat.

Szimeiszter Imréné Panni néni farsangi fánkjának valósággal a csodájára jártak a finomságra vágyó vendégek Fotó: Györkös József

Az Ajka 60 programsorozat részeként a bódéi nyugdíjasklub közösségépítő rendezvénye sikerrel zárult. A finom falatok mellett kötetlen beszélgetéssel, derűs hangulatban telt a farsangi mulatság. Panni néni elöljáróban a közelgő rendezvényeikről is szót ejtett. Megtudtuk, évekkel ezelőtt hívta életre a faluhelyeken még napjainkban elvétve fellelhető hagyományőrző tollfosztást és az azt követő, vidám hangulatú, népi ételek kóstolójával is egybekötött közösségi eseményt, a Sudrit.

Régen a téli estéken az asszonyok tollat fosztottak, hogy a férjhez menni készülő lányoknak elkészítsék a kelengyét, a párnát, a paplant, melyet mintegy hozományként magukkal vihetnek majd a házasságba. A Nosztalgia klub hölgy tagjai immáron már tíz esztendeje, hogy stafírung helyett pehelypaplant és párnát készítenek, hogy egy a Bódé településrészén kiválasztott kisgyermeket megajándékozzanak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában