Rangot jelent pedagógusnak és diáknak

2019.01.12. 20:05

Emlékhangversenyen adták át a Brusznyai-díjakat

Kőszegi Lajos, a Táncsics iskola műemlékvédelmi szakmérnöke, műszaki tanára és Rácz Ágnes Éda, a Vetési gimnázium végzős tanulója vehette át idén a Brusznyai-díjat.

Balla Emőke

A Brusznyai Alapítvány harmincadik alkalommal szervezte meg az emlékhangversenyt Brusznyai Árpád tiszteletére. 1989-ben született a Brusznyai Alapítvány, hogy igazságot szolgáltasson Brusznyai Árpádnak, emlékezett a kezdetekre köszöntőjében Imre Frigyesné. Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: az eltelt három évtized alatt a város elsiratta a halottat, emlékjeleket állított a mártírnak, díszpolgári címet adományozott.

A Brusznyai-díj rangot jelent Veszprém, az iskolaváros pedagógus- és diákközösségének. Évről évre a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában Beethoven Egmont-nyitánya hirdeti Brusznyai Árpád mártíriumát. A több mint két évtized alatt több ezer dalos a Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórusban – melynek neve ma már Brusznyai Oratóriumkórus – nemcsak katartikus élménnyel ajándékoz meg bennünket, de azt is hirdeti, hogy a példának erkölcsi és közösségformáló ereje van, hogy remélni, hinni érdemes, mondta Imre Frigyesné. Megköszönte a fiataloknak, az emlékhangversenyen résztvevőknek, hogy ezt a hitet táplálják.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára Brusznyai Árpádné Honti Ilona Naplójával emlékeztek, melyből Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel részleteket. A Brusznyai díjat Patrik Judit, Brusznyai Árpád unokája adta át a két díjazottnak: Kőszegi Lajos műemlékvédelmi szakmérnöknek, műszaki tanárnak, a Veszprémi Táncsics Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tantestületének tapasztalt, meghatározó egyéniségének és Rácz Ágnes Édának, a Vetési Albert Gimnázium végzős tanulójának.

Kőszegi Lajos alapító tagja az iskola műemlékfenntartó technikus képzésének, egyik kidolgozója a képzés központi programjának és szakmai vizsgakövetelményének. Alapítója a műemlékfenntartó technikus, a magasépítő technikus és az ágazati építész képzések támogatására létrehozott Veszprémi Építész Szakkollégiumnak, majd elnöke, társelnöke. Munkáját hivatástudat, szakmaszeretet, alaposság, igényesség és a közösségért érzett felelősség, életpályáját az elkötelezettség, a tájékozottság, a nagy munkabírás jellemzi. Szakterületét megbízható igényességgel tanítja, a műemlékfenntartó technikus képzés meghatározó tankönyveinek szerkesztője. Mély humánuma, széleskörű nyelvi, irodalmi, történelmi, filozófiai, vallástörténeti, esztétikai és művészeti műveltsége teszi méltóvá a Brusznyai-díjra, hangzott el a laudációban.

Rácz Ágnes Éda az öt évfolyamos Vetési Albert Gimnázium végzős tanulója a francia–magyar két tanítási nyelvű tagozaton. Példamutató fegyelmezettségének és igyekezetének köszönhetően tanulmányi eredménye az első négy tanévben jeles. Kiváló eredményeinek köszönhetően a 10. évfolyam tavaszi félévét a franciaországi Institution Saint Louis gimnázium társadalomtudományi osztályában végezhette el. Tanulmányi eredményessége jelzi továbbtanulási célját is, gimnáziumi tanulmányai végeztével nyelvészeti képzésre szeretne jelentkezni (romanisztika, francia szakirány). Érdeklődése, példás szorgalma, sokoldalúsága és céltudatossága, tudományos kutatómunkája az iskolatársak számára példaértékű.

Az emlékhangverseny idén is Beethoven Egmont-nyitányával kezdődött, majd a program második részében Mendelssohn 42. zsoltára hangzott el. Közreműködött Zemlényi Eszter (szoprán), a Bartók-Pásztory-díjas Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Katolikus Gimnázium, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola, a Vetési Albert Gimnázium, a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola, a Pannon Egyetem, az Opus, a Gizella, az Orlando Kamarakórus és Veszprém Város Vegyeskara tagjaiból alakult Brusznyai Oratóriumkórus. Vezényelt Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában