előadás a Máltai Ifjúsági Centrumban

2018.12.17. 18:57

Lőrincz Matild gyermekorvos: Mikor, melyik tünettel hova vigyük a kicsit?

Mikor melyik tünettel forduljunk orvoshoz, illetve engedjük gyermekünket közösségbe – erről tartott előadást Lőrincz Matild pápai gyermekorvos.

Laskovics Márió

Lőrincz Matild (a háttérben) a Máltai Ifjúsági Centrumban látta el jó tanácsokkal az érdeklődő szülőket

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Máltai Ifjúsági Centrumban folytatódott a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozata.

Inkább tízszer feleslegesen, mint egyszer későn – e gyakran hallott gyermekgyógyászati mondással kezdte előadását Lőrincz Matild gyermekorvos. Mint mondta, mivel a gyermekek immunrendszere sokkal gyengébb, mint a felnőtteké, ezért többször és könnyebben fertőződhetnek meg, illetve betegségük gyorsabb lefolyású, akár órák alatt súlyosbodhat a helyzet esetükben. Ezért a szülőnek tisztában kell lennie, hogy mikor és hogyan forduljon szakemberhez.

Lőrincz Matild (a háttérben) a Máltai Ifjúsági Centrumban látta el jó tanácsokkal az érdeklődő szülőket Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Betegség tünete lehet a láz, hasfájás, fejfájás, hasmenés hányással, eszméletvesztés, orrvérzés. Sürgősségi hely­zetnek minősül, tehát feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek tudatát vesztette, rángógörcse van, komoly balesetet vagy áramütést szenvedett, leforrázta, megégette magát, ha húsz percnél tovább tart az orrvérzése, ha nagyon magas a láza, ha csillapíthatatlan hányása, hasmenése van, valamint állapotváltozás esetén, amikor magába roskad, nem beszél, nem eszik-iszik – összegezte a doktornő.

– Nem szükségszerű orvoshoz menni enyhe köhögéssel, víztiszta náthával, minimális orrdugulással, enyhe szélgörccsel – fűzte hozzá Lőrincz Matild.

A kezdődő betegséggel való közösségbe engedés kapcsán azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha látszik a gyermeken, hogy nincs jól, nincs elemében, inkább tartsák otthon és ápolják bőséges folyadékpótlással, orrtisztítással, friss levegővel.

Hogy milyen lefolyása lesz egy kezdődő vírusos légúti megbetegedésnek, az függ az immunrendszertől, a megkapott gondoskodástól, és az esetleges (közösségből elkapott) ráfertőződéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában