Teljes életre nevel a néptánc

2018.05.28. 07:00

Megrendezték Litéren az Ertl Pálné Gyermek Néptánc Találkozót

Harmadik alkalommal szervezték meg a néptánc iránt érdeklődőknek az Ertl Pálné Gyermek Néptánc Találkozót május 26-án szombaton az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtárban.

Leitner Vera

Fotó: Penovác Károly

A Litér Község Önkormányzata és a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület közös szervezésében, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult program nem a versengésről szól, a házigazdák már a korábbi évek hagyományainak megfelelően jó szívvel hívtak mindenkit a jó hangulatú, egész napos együttlétre, melynek középpontjában a gyermekek és a néptánc állt.

Fotó: Penovác Károly

A Litéri Zöldág Kulturális Egyesület a programot, melyen gyermek néptáncosoknak, együtteseknek nyílik lehetősége bemutatkozni az egyesület néhai szeretett mestere, Ertl Pálné Marika néni emlékének szenteli. A Litéri Zöldág Kulturális Egyesület a magyar és kárpát-medencei néptánc hagyományok, illetve további kulturális értékek felkutatását, megismertetését, megőrzését, terjesztését tűzte ki célul, ezért vesz részt a Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes és a Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes fenntartásában és működtetésében, mely a helyi fiatalokat, tehetségeket fogja össze, támogatja és segíti a fejlődésben.

Fotó: Penovác Károly

Az idei találkozóra Pátyról, Berhidáról és Takácsiból is érkeztek ifjú néptáncos fellépők, valamint természetesen a helyi néptáncegyüttesek tagjai is bemutatták tudásukat, hiszen a találkozót egyben a litéri táncegyüttesek tanévzáró gálaműsoraként szervezték meg. A táncosokat Koncz Gergő és barátai zenekara kísérte, így az ifjú néptáncosok valódi népzenére járhatták a verbunkost, a Rábaközi táncokat vagy az egészen kicsik a népi tavaszi játékfűzéseket.

Fotó: Penovác Károly

Szedlák Attila polgármester köszönetét fejezte ki a szülők, nagyszülők felé, akik napról napra kérik, buzdítják a gyerekeket, hogy néptáncoljanak, hiszen ettől fognak a fiatalok egész emberré válni. – Litéren nagyon jól tudják, hogy valóban egész emberré válnak azok, akik a néptáncoktatásban részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában