Felavatták az új játszóteret Monostorapátiban

2018.05.02. 17:30

Járda, településkapu és lassító sziget is épülhet hamarosan

A településen régi igény volt arra, hogy legyen közterületi játszótér, hiszen hasonló eddig csak az óvoda udvarán volt.

Tóth B. Zsuzsa

Takács Péter polgármester a játszóteret mutatja. Az akácfából készült elemek mindegyike öt évre minősített. Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

A kérdés csak az volt, hogy hol valósítsák meg a tervet, hiszen a település két részre tagolt. Végül a plébániaudvar üres részére esett a választás, Illés Sándor plébános is partner volt a megvalósításban. A plébánia udvara egyébként is két helyrajzi számon van, a területnek külön bejárata volt már régebb óta.

Az üres részre gyógy- és fűszernövényeket telepítenek

Az iskolával szemben úgy alakították ki a gyerekek minden korosztályának megfelelő játszóteret, hogy akár a testnevelésórák keretében is használhassák a diákok. A teljes mértékben akácfából készült játékok mindegyike öt évre minősített, az uniós előírásoknak megfelelő. Az üres részre gyógy- és fűszernövényeket telepítenek majd, a kertben be is mutathatják azokat a gyerekeknek. Az önerős beruházás másfél millió forintból valósult meg. A játszótér bármikor bővíthető a lehetőségek és az igények szerint.

Takács Péter polgármester a játszóteret mutatja. Az akácfából készült elemek mindegyike öt évre minősített. Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

A Nagyvázsony gesztorságával, több környező település részvételével megvalósítandó közös projekt keretében forgalomlassító szigetet alakítanak ki a telep keleti oldalán. A másik részen településkapu készül lassító bordákkal, és sebességmérő radart helyeznek el. A temetőtől a postáig burkolt járdát építenek ki. Régóta igény van rá, a közlekedés veszélyes a falu ezen részén. A forgalom mára felgyorsult a faluban, több az autó, kell az óvatosság.

Járdát is szeretnének

A templomtól az óvoda utcája torkolatáig is kellene járda, hiszen arra járnak az óvodába napközis étkezésre a gyerekek is, ezenkívül a fő-úton legalább 200 méter hosszan kellene még gyalogosfelület. A polgármester, Takács Péter reményei szerint mielőbb megvalósul az is. A hely adott hozzá, akár 120 centiméter széles járdát is ki tudna alakítani a tulajdonos közútkezelő. Ezen a szakaszon a túloldalon ugyan van járda, de nincs zebra az átkeléshez.

A művelődési ház pályázati támogatással számítógépekkel gazdagodott, multifunkciós nyomtatót, projektort is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában