a családok éve

2018.03.01. 08:00

Veszprém számára fontos a család

A idei esztendő a kormány döntésének értelmében a családok éve. Ennek kapcsán rendeztek sajtótájékoztatót a Szaléziánumban.

Juhász-Léhi István

A családok éve kapcsán rendeztek sajtótájékoztatót a Szaléziánumban Fotó: Juhász-Léhi István

Márfi Gyula veszprémi érsek azzal kezdte, hogy a Biblia azt írja: Isten saját képére és hasonlatosságára megteremti az embert, férfinak és nőnek.

A társadalom alapsejtje a család, aminek alapja, a házasság egy férfi és egy nő szövetségén nyugszik. Elmondta: mindazok a korok, amikor ez a modell megbomlott, dekadens korok voltak, elég csak a Római Birodalom hanyatlására, vagy Szodomára és Gomorára gondolni. Akik elhagyják a normális családmodellt, azok a társadalmak elpusztulnak, hangsúlyozta az érsek. Ez Európa legnagyobb problémája, és az is, hogy a szexualitás elszakadt a szeretettől és az élettől, amivel ideológiai vákuum jött létre.

Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, hogy a város számára fontosak a családok, hiszen ha azt szeretnék, hogy Veszprém erős és összetartó közösség legyen, ahhoz a családokat támogatniuk kell. Ennek kapcsán jelentős sikerekkel büszkélkedhetnek: szót ejtett a kismamabérletről, a tavaly indult babaköszöntő csomagról, az idei esztendőre kibővülő ösztöndíj-támogatásról és a nagycsaládosok-nak járó kedvezményekről is. Hangsúlyozta még azt, hogy fontosak Veszprém életében az infrastrukturális fejlesztések is, ezért terveik szerint bölcsődét újítanak fel, sőt óvodákat építenek, és orvosi rendelők kapnak 21. századi köntöst.

A családok éve kapcsán rendeztek sajtótájékoztatót a Szaléziánumban Fotó: Juhász-Léhi István

Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője kijelentette: mind Magyarországon, mind Veszprém megyében rengeteg civil szervezet működik, amelyek a családokért tesznek és dolgoznak. Az egyik legfontosabb projektjük, amellyel a családok évéhez kapcsolódnak, több mint tíz éve létezik. Minden esztendőben részt vesznek a házasság hetének eseményein, ez így volt néhány hete, de a tehetséges gyerekeket támogató programjuk is van. Idén 70 fontos eseményük lesz.

Szabó Balázs és György Adrienn házastársak, a családpasztoráció önkéntes munkatársai az érsekség családpasztorációs irodájának munkáját ismertették. Nemrég szervezték meg a házasság ünnepét Veszprémben, de indult házasságra felkészítő kurzusuk is. Az előttünk álló szombaton, március 3-án nagyböjti családi lelki napot rendeznek a Padányi iskolában, ahol Magyar Lóránt orvos lesz az előadó. Május 19-én indul a Rácsodálkozás a teremtett világra című programsorozatuk, melynek kapcsán aztán nyáron és ősszel is túrákat szerveznek kicsiknek, nagyoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában