minden századik gyerek autista

2018.03.27. 12:50

Szakmai napot tartottak az autisták integrációja jegyében Veszprémben

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos és lehet többé-kevésbé kompenzált állapot is. Ma Magyarországon a becslések szerint minden századik gyerek autista.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

Április másodika az autizmus világnapja. Ebből az alkalomból programsorozattal készült a veszprémi AutiSpektrum Egyesület, melynek egyik állomása a Városházán megrendezett szakmai nap volt.

Fotó: Molnár Sándor

A fórumon Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, azzal, hogy itt a Kossuth teremben kerül sor erre a konferenciára, szeretnék kifejezni azt, hogy nagyra becsülik a résztvevőket és tisztelik a munkájukat, amelyre szüksége van azoknak az embertársainknak, akik autizmussal küzdenek és ez megakadályozza őket a közösségbe való beilleszkedésben. Az alpolgármester szerint abban rejlik a társadalom felelőssége, hogy fogja ezeknek az embereknek a kezét, hogy ne érezzék azt, hogy behozhatatlan hátrányban vannak. Érezzék viszont, hogy értékes tagjai lehetnek a társadalomnak.

Fotó: Molnár Sándor

Brokés Judit a veszprémi AutiSpektrum Egyesület elnöke a szakmai napról elmondta, hogy az az integráció jegyében telik. A jó intellektusú, kevésbé érintett autista gyerekeket általában integráló intézményekben nevelik, de az ottani pedagógusok erre nincsenek felkészítve, ezért ebben próbálnak segítséget nyújtani. Ez már a harmadik év, amikor olyan rendezvényt szerveznek, amely a városon túlmutat. Az idei évben egy nagyon gyakorlatias szakmai anyagot készítettek, amely az integráló pedagógusok munkáját könnyíti meg, sok-sok ötlettel, tanáccsal.

Győrfy Anikó, az Autisták Országos Szövetsége alelnöke a DATA programot mutatta be a szakmai napon. Úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan akadálymentes segítség az autistáknak, mint a fehér bot a vakok számára. Mivel nehezen tájékozódnak térben és időben, ezért ez a mobil applikáció segít majd külső személyekkel kontaktust kialakítani, illetve útvonalat, napirendet megszervezni. Egy uniós projekt keretében készül el várhatóan 2018 nyarára, az érintett személyek számára ingyenesen használható első prototípusa, amelynek fejlesztését tudományos kutatásokkal segíti az ELTE is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában