Böllérek viadala

2018.02.11. 19:52

Disznótoros ünnep Nemesgörzsönyben

Ízeltes disznótoros ételek, felmelegítő italok, 17 böllércsapat, no meg érdeklődők, résztvevők százai – röviden így jellemezhetnénk az idei Nemesgörzsönyi böllérfesztivált és –versenyt.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor

A falu főutcáján megrendezett gasztronómiai megmérettetésre benevezett társaságok már a hajnali órákban elfoglalták portáikat és hozzáláttak a finomabbnál finomabb étkek elkészítéséhez. A versenyzőket szakértő zsűri értékelte Bede Róbert mesterszakács vezetésével. Előtte azonban sort kerítettek a hivatalos megnyitóra, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke remek kezdeményezésnek nevezete a szavai szerint mindig jó hangulatú, a közösségi disznótorok hagyományét felelevenítő görzsönyi kulináris vigasságot.

Fotó: Polgár Tibor

Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a harmadik alkalommal megtartott Nemesgörzsönyi böllérfesztivál és –verseny fővédnöke a disznóvágással kapcsolatos gyermekkori emlékeit felidézve a hagyományok megtartó, éltető szerepét hangsúlyozta. – Országunkat, nemzetünket a hagyományaival, a kultúrájával, a nyelvével, a teljes identitásával együtt olyannak és úgy kell megőriznünk a gyermekeinknek, unokáinknak, ahogyan ezt az elődeinktől kaptuk. Ezért mindannyian sokat tehetünk, főleg a következő időszakban – fogalmazott Hende Csaba, aki a disznótort családi ünnepnek nevezte

Fotó: Polgár Tibor

 

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a nemesgörzsönyi böllérfesztivál ötletgazdája rámutatott, a közösségépítő rendezvény évről évre egyre többeket vonz, miképpen rendszeresen visszatérő csapatok is szerepelnek a résztvevők között. Hende Csabához hasonlóan külön köszöntötte a szentegyházi huszárokat, akik Erdélyből érkezve közel ezer kilométert utaztak azért, hogy tiszteletüket tegyék Nemesgörzsönyben és emeljék az esemény fényét. Tatai László, a házigazda település polgármestere beszédében kiemelte, a böllérfesztiválon barátságok is szövődnek, miközben a jelenlévők megismerhetik egymás gasztronómiai értékeit.

Fotó: Polgár Tibor

A részt vevő böllércsapatok közül senki sem tért haza üres kézzel, mindegyikük kiérdemelt valamilyen díjat a zsűritől. Például a legjobb fogópálinkáért járó elismerést a litéri önkormányzat kapta, míg a legszebb sonkát az egyházaskeszői önkormányzat, a legszebb szalonnát a Marcalvölgyi Malackodók tagjai készítették. A legjobb hurka a Malomsoki Malackodók, a legjobb kolbász a Pápai Tűzoltóság, a legfinomabb toros étel pedig a nagyacsádi Disznósokk nevéhez kötődött. Az ételek tekintetében a legjobb összbenyomást a nyárádi önkormányzat tette az ítészekre. Nemesgörzsöny böllére a Mórágyi Táncosok csapata lett. A vidám programot egyebek mellett tombolasorsolás, népi játszóház és színpadi produkciók is színesítették, fellépett többek között Greznár Zoltán és zenekara, Tóth Tünde, valamint Dolly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában