Iskolába nem járatták

2024.04.12. 11:23

Vádat emeltek a szülők ellen, akik rendszeresen lopni vitték kisfiukat

Iskolába nem járatta, de lopni elvitte gyermekét az a 29 éves nő és férfi, akik ellen emiatt kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint lopás vétsége és bűntette miatt is vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség.

Veol.hu

A vádirat szerint az egyik Balaton-parti településen élő szülők a 2021/2022-es tanévben iratták be általános iskolába gyermeküket, aki azonban az első félévben 246 óra hiányzást halmozott fel, miután a vádlottak visszatérően orvosi igazolásokat szereztek be a gyermek távolléte miatt. A kisfiú félévkor iskolát váltott, a szülők a lakóhelyük szerinti oktatási intézménybe iratták, ahol azonban mindössze négy februári tanítási napon jelent meg.

A gyermeknek 600 óra hiányzása keletkezett a szülei miatt, melynek következtében meg kellett ismételnie az általános iskola első osztályát. 

A vádlottak 2022 áprilisában két kiskorú gyermekükkel, az akkor nyolc és fél éves sértettel, valamint kishúgával bementek az egyik veszprémi üzletbe, hogy onnan élelmiszereket lopjanak. Az üzletbe érve a nő – miközben az apa figyelt, hogy nem veszik-e észre őket – sajtot, uzsonnasonkát rakott a kisfiú kabátzsebeibe, majd fizetés nélkül távoztak. Néhány perc elteltével a nő a fiával visszament az üzletbe, s ugyanezzel a módszerrel téliszalámit lopott. 

Négy nappal később a pár visszatért a gyermekeivel a boltba, ahol az anya ez alkalommal két rúd szalámival pakolta meg fiának kabátzsebeit, majd fizetés nélkül kifele indultak.

A biztonsági őr ez alkalommal észrevette és megkísérelte feltartóztatni őket, de a család elmenekült a boltból. 

Egy hónappal később, 2022. május közepén a vádlottak a nő anyjával együtt egy bándi autóbontóba mentek, ahol az asszony önindítót vásárolt. A vádlottak kisfiukat ez alkalommal is magukkal vitték. A vásárlást követően a gyermek anyja kihasználta, hogy az autóbontó tulajdonosa a telephely hátsó részébe ment, és eltulajdonított egy, a műhely bejáratánál elhelyezett 60 000 forint értékű kipufogó alkatrészt katalizátorral, majd azt a kerítésen keresztül kiadta a személygépkocsijukkal időközben közvetlenül odatolató párjának, akivel azt a csomagtartóba tették és távoztak a helyszínről. 

Az ügyészség a vádiratában az anyával szemben felfüggesztett, az apával szemben pedig – aki az elkövetéskor felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt állt – végrehajtandó börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Mindkét szülő esetében indítványt tett továbbá arra is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, melynek keretében tizennyolc év alatti személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!