145 éves a megyeszékhely tűzoltósága

2020.08.28. 13:36

Cziráki Attila címzetes főtörzszászlós az év veszprémi tűzoltója

Ahonnan mások elmenekülnek, a tűzoltók oda mennek, hogy életeket, értéket mentsenek, utalt a mindennapi hősök munkájára Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepségén, ahol a 150 éves magyar és a 145 esztendős veszprémi hivatásos tűzoltóságot méltatták pénteken.

Kovács Erika

20200828 Veszprém 145 éves a veszprémi hivatásos tűzoltóság Brányi Mária alpolgármester az Év Veszprémi Tűzoltója díjat ad át Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Azon túl, hogy életeket és anyagi javakat mentenek, biztonságot adnak – fogalmazott Brányi Mária a tűzoltókról. Veszprém alpolgármestere a 150 éves magyar és a 145 esztendős múltra visszatekintő veszprémi tűzoltóság méltatásakor kiemelte, elismerésre méltó, ahogy folytatják az elődeik munkáját, ugyanakkor példaképek sok fiatal előtt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az alpolgármester aláhúzta, a tűzoltók hivatásnak tekintik munkájukat, ami a szenvedélyük egyben, és elkötelezettek iránta. – Veszprém lakói mindig bizalommal fordulhatnak a tűzoltókhoz, és a város hálás a munkájukért. A felkészültség, a folyamatos gyakorlatozás és készültség, a legkorszerűbb berendezések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a veszprémi tűzoltók nagy tiszteletnek örvendenek – fogalmazott Brányi Mária, majd külön kiemelte Csillag Istvánt, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesét, akit kimagasló szolgálatáért soron kívül ezredessé léptetett elő Pintér Sándor belügyminiszter augusztus huszadika alkalmából.

Az ünnepi gondolatok után egyebek mellett elismeréseket, kitüntetéseket adtak át, erre a koronavírus miatt korábban nem volt lehetőség. Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzszászlós kapta meg az Év veszprémi tűzoltója kitüntető címet.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnepség, melyen a hivatásos állomány mellett az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok képviselői, a társszervek képviselői is részt vettek, koszorúzással kezdődött. A veszprémi várkapunál, a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt ábrázoló szobornál Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató, a város képviseletében Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő helyezte el az emlékszalaggal díszített koszorút.

Hegedűs Szabolcs címzetes tűzoltó zászlós szép trombitajátékkal ajándékozta meg az ünneplőket a Tűztorony panorámaerkélyéről, majd a tűzoltók a járműveikkel az Óváros térről indultak el a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadása mellett a veszprémi laktanyába.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Cziráki Attila kérdésünkre elmondta, 1995 óta tűzoltó, nagyon örül az elismerésnek. Sok emlékezetes mentése volt már, amelyekről nem szívesen beszél. Leginkább azok a közlekedési balesetek érintették meg, amelyek tragikusan végződtek, és gyermek is volt közöttük. Ezeket az eseteket a kollégáival és a családjával együtt „kibeszélik”. Úgy mondja, Veszprémben kitűnő csapat van, ami sokat segít a napi munkában. Amikor kiérkezik a mentéshez, a feladatot nézi, a mentés vezérli, mert csak így lehet dolgozni.

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/veszpremi-lett-az-ev-tuzoltoja-4000997/

Borítóképünkön Brányi Mária alpolgármester átadja az Év veszprémi tűzoltója díjat Cziráki Attila címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek Fotó: Penovác Károly/Napló

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!