bíróság előtt a támadó

2019.11.06. 18:51

Krimi a Bakonyban: „Nem akartam megölni a szomszédomat!”

Nem akartam megölni a szomszédomat, ezt mondta B. Sz. a Veszprémi Törvényszéken Pfeifer Péter bíró előtt, a szerdai előkészítő ülésen.

Kovács Erika

Bálint Roland ügyvéd és B. Sz. a bíróság folyosóján

Fotó: Kovács Erika/Napló

A férfit egy idén márciusban történt eset miatt emberölés bűntett kísérletével, zaklatás vétségével, és magánlaksértéssel vádolja a főügyészség.

B. Sz. az ülésen közölte, dulakodtak szomszédjával, ő hadonászott az ollóval, szomszédja sérüléseit ő okozta, amikor kihúzta az udvarra. Aznap hat sört ivott, erről később beszélt részletesebben.

Lábbilincsben, vezetőszáron hozták a bíróságra a vádlottat, akit emberölés kísérletével vádol a főügyészség
Fotó: Kovács Erika/Napló

A vádat Györe István ügyész ismertette a bíróságon, eszerint a vádlott szüleivel egy bakonyi faluban élt, naponta 14-15 üveg sört is megivott, esetenként nyugtatót is fogyasztott. Számítógépes grafikák készítésével foglalkozott, időnként hallucinációk kínozták. A szomszédjában levő 55 éves férfi láncra kötött kutyája vonyított, ez zavarta. Kérte, engedje el a kutyát, mert ha nem, megöli a férfit. Ezután hallucinált, édesanyjával a zirci pszichiátriára utaztak gyógyszerért. Este ismét hangokat hallott, mire magához vett egy 20,5 centiméteres ollót, és az utcában figyelte, honnan jönnek a hangok, amiket hallott. Végül a szomszédja házánál megállt, az ajtót nyitó férfira támadt, akit a szobában az ágyra lökve meg akart szúrni.

Szomszédját kirángatta a teraszra, aki az utcára menekült, de a férfi utolérte, az árokba lökte, ismét próbálta megszúrni. Az áldozat a támadások nagyrészt ki tudta védeni, de több szúrás eltalálta bordájánál és kezeinél, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádirat szerint a támadás a kitartó védekezés nélkül a szomszéd halálához is vezethetett volna.

Tárkányi László, a férfi szomszédja: „Nagyon megijedtem, máig félek”
Fotó: Kovács Erika/Napló

A férfinél a gyógyszerek és az alkohol miatt fellépő pszichiátriai tünetek nem jelentik azt, hogy ne lenne beszámítható.

Az ügyészség a vádiratában börtönbüntetést indítványozott a törvényszéknek. Bálint Roland, a vádlott ügyvédje kérdésünkre elmondta, B. Sz. nem vitatja a sérüléseket, állítja a hangok miatt okozta a sérüléseket. A védő meggyőződése, hogy védence rendkívül súlyos pszichés állapotban volt, ez jellemezte letartóztatásakor is. Vitatta a főügyészség álláspontját, hogy alkohol, nyugtatók, és kábítószer okozhatta cselekményét, mert a vádlott és a szakértő szerint is pár sört ivott, de gyógyszert, kábítószert nem fogyasztott.

Az ügyet Pfeifer Péter bíró tárgyalja
Fotó: Kovács Erika/Napló

A védő indítványozta szakorvosok meghallgatását, majd szakvéleményre utalva kifejtette, kezdődő skizofrén folyamatok jellemzik a férfit, akivel a börtönben foglalkozik pszichológus, de egyedül van, ami nem tesz jót neki. Tárkányi László, a férfi szomszédja érdeklődésünkre felidézte, több kopogást hallott, mire kinyitotta B. Sz. – nek az ajtót, aki ollóval megszúrta a kezét, bordáját.

-Nagyon megijedtem, máig félek, mondta.

A bíró 2020. február 12-én, 9 órára tűzte ki az első tárgyalást, ahol mások mellett a sértettet, a vádlott édesanyját, és szakértőket hallgatnak meg.

Az ügyről korábban már beszámoltunk, ezt a képre kattintva olvashatja el:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!