Bocsánatot kért a tettéért

2018.09.12. 07:00

Hasba szúrta az élettársát egy ajkai nő

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Veszprémi Törvényszéken azt a nőt, aki késsel szúrta hason korábbi élettársát.

Marton Attila

A harmincas éveiben járó nő és a sértett férfi több mint tíz évig voltak élettársak. Az Ajkán élő pár kapcsolata idővel megromlott, egyre többet veszekedtek. 2017 novemberében egy nézeteltérés után a nő hajnalban egy 20 centiméter pengehosszúságú késsel nyitott be a férfi szobájába.

A férfi felébredt az ajtónyitásra, ám a nő rávetette magát, és közepes erővel hason szúrta. A sértetten életmentő műtétet hajtottak végre az ajkai kórházban, sérüléséből hat hét alatt épült fel, maradandó fogyatékosságot nem szenvedett.

A Veszprémi Törvényszéken már az új büntetőeljárási törvény szabályait alkalmazva tartották a tárgyalást. A vádlott beismerte tettét, de nem tett részletes vallomást. A vádiratban szereplő információkat azonban nem vitatta, így az eljárásban nem kellett meghallgatni a tanúkat és a szakértőket. A tárgyaláson elhangzott, az igazságügyi elmeorvos szakértő megállapította, a nő olyan pszichés állapotban volt a bűncselekmény elkövetésekor, ami súlyosan korlátozta abban, hogy tette következményeit felismerje. A nő az utolsó szó jogán azt mondta, megbánta tettét, és bocsánatot kért korábbi élettársától, aki elfogadta azt.

A törvényszék az ügyet egyesítette azzal a korábbi eljárással, amelyben a nőt garázdaság vétségéért próbára bocsátották. A bíróság így garázdaság vétsége és életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit – alkalmazva a korlátozott beszámítási képesség miatt a korlátlan enyhítés szabályait – két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. A döntést az ügyész, valamint vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!