finn módszerrel ellenőriztek

2018.04.23. 11:07

Nem rossz arány: 694 sofőrből mindössze négy ittas

Veszprém megyében több helyszínen tartottak fokozott ellenőrzéseket a rendőrök a közelmúltban, ahol a finn módszert is alkalmazták, mondta el Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Erika

Fotó: rendőrség

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 2018. április 20-án délután és este fokozott közlekedésrendészeti akciót tartottak Pápán és Veszprémben.

A kontroll célja elsődlegesen az ittas járművezetők kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére terjedt ki. A rendőrök emellett vizsgálták a járművezetésre jogosító okmányokat, valamint a járművek műszaki állapotát.

Hatvanegy esetben biztonsági öv használatának hiánya miatt szabtak ki közigazgatási bírságot, harmincnégy helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök kisebb fokú közlekedési jogsértés miatt, további hét szabálysértési feljelentés készült.

A rendőrök több helyszínen a „finn módszer” alkalmazásával dolgoztak, így közel hétszáz gépkocsivezető megállítására és alkoholszondás ellenőrzésére került sor néhány órán belül. A módszer lényege, hogy egyszerre, egy időben a kijelölt útszakaszon közlekedő járművek mindegyikét megállítják a rendőrök. A közúti kontroll csak a járművezetők ittasságára korlátozódik. Az akció eredményeként a közel hétszáz gépjárművezetőnél négy esetben mutatott pozitív értéket az alkoholszondás vizsgálat. Ebből három közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök a mért értéknek megfelelően, további egy személlyel szemben büntetőeljárás indult.

Fotó: rendőrség

- Veszprém megye egész területén számíthatnak a gépjárművezetők hasonló közlekedési akciókra az elkövetkező hetekben – fogalmazott Kucsera Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!