Két héttel később érik idén a meggy

Már kapható a korai hazai meggy a pia­cokon, üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggytermés csak e hét közepére várható. A megyében 750 és 1000 forintos áron kapható kilója.

B. Virág Rita

Az Európai Unióban Magyarország a második legnagyobb meggytermelő

Forrás: FruitVeb

Veszprémben 780–980, Pápán 900–1000, Balatonfüreden 700–1100, Tapolcán 400–650 forint között mozog a friss meggy ára. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője, és az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a meggyfogyasztás.

Idén a tavaszi fagyok és a hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel később érik a meggy. A szakemberek közepes mennyiségű termést prognosztizálnak, azonban ezt még befolyásolhatja az időjárás, illetve a termőkörzetenként eltérő terméshozam.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország (melynek területe több mint háromszorosa hazánkénak) után a második helyen áll. A hazánkban megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért igencsak keresett külpiaci termék. A magyar meggy fő felvevőpiaca a feldolgozóipar, az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja.

Magyarországon közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – alapvetően 60-90 ezer tonna között ingadozik. Ennél tavaly és tavalyelőtt kevesebb termett. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek 30 százaléka a friss meggy. Az elmúlt néhány esztendőben erősödött a frisspiaci fogyasztás és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ugyanakkor továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

Szentbékkállán a Meggyligetben 2,6 hektáron termelnek a gyümölcsből. Popovics Nádor Tibor, a liget tulajdonosa lapunknak elmondta, sajnos a közepes terméshozamot nem érték el, úgy fogalmazott, „nagyon szerény, ami az idén megadatott”.

– Tavasszal küzdöttünk a moníliával, egy új permetszert próbáltunk ki, ami nem jött be. Végül ami termett, azzal elégedett vagyok, jó minőségű, finom, savanykás, olyan, amilyennek lennie kell – fogalmazott Popovics Nádor Tibor. Hozzátette, „szedd magad” akcióban is értékesítik a gyümölcsöt, most 500 forintért adják kilóját.

Jellemzően a hazai meggy jelentős részét, körülbelül 60- 80 százalékát exportálják, ennek egy átlagos évet tekintve harmada a friss meggy, több mint fele a meggybefőtt, nyolcada-tizede pedig fagyasztott meggy. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!