Ingatlanvásárlások, közlekedés és fák

2021.06.25. 06:30

Képviselő-testületi ülés: Színesebbek lesznek a veszprémi falak

Lesz uszodai autóbuszjárat, a vasútállomáshoz vezető útszakasz az önkormányzathoz kerül – csakúgy, mint tizenegy ingatlan, és megveszi a város azt a házat is, amelyben Auer Lipót gyermekként lakott. Többek között erről döntöttek a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megemlékezéssel kezdődött a közgyűlés: elhunyt a németországi Passauban Vincze Antal, Veszprém díszpolgára, aki el­- évülhetetlen érdemeket szerzett a két város jó kapcsolatában. Döntöttek az önkormányzati képviselők a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról is.

A tegnapi közgyűlésen a Passauban elhunyt Vincze Antalról is megemlékeztek

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Emellett a csütörtöki közgyűlésen döntés született egy újabb V-Busz-ügyben, amelynek nyomán Szabadságpuszta és Veszprém, valamint Gyulafirátót és Veszprém között augusztus elsejétől a helyközi járatokon is elfogadják majd a helyi járatos jegyeket és bérleteket.

Az önkormányzaté lesz a vasútállomáshoz vezető útszakasz, erről is döntöttek az önkormányzati képviselők. Az államtól tizenegy ingatlan (például az egykori gyermekkórház és a Magyar Honvédség hadkiegészítő épülete) kerül ingyen a városhoz, amit fontos döntésnek nevezett Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP), már csak azért is, mert ez is segíti az EKF-programra való felkészülést.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A város ad is: a Veszprémi Evangélikus Egyházközségnek ajándékozza azt az ingatlant, ahol az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda működik. A tervek szerint elbontják az épületet, és új óvoda épül. Döntöttek arról is, hogy megveszi a város azt a Thököly utcai házat, amelyben Auer Lipót hegedűművész gyermekként lakott.

A város megveszi a házat, amelyben Auer Lipót gyermekként lakott
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Interpelláció és napirend előtti kérdések is elhangzottak a közgyűlésen. Katanics Sándor (DK–Szakszervezetek) frakcióvezető az állami fenntartású oktatási intézmények esetén a diákétkeztetés biztosítására vonatkozóan kérdezte Porga Gyulát. A polgármester azt válaszolta, hogy a közétkeztetést az önkormányzat belső ellenőri irodája ellenőrzi, a vizsgálatok jegyzőkönyvei megtekinthetők.

Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) azt kérdezte Porga Gyulától: „Színesebbek lesznek-e a szürke falak?” Az ellenzéki képviselő interpellációt is benyújtott Hogyan enyhíthetők a parkolási nehézségek a Damjanich János utcában? címmel. A polgármester elmondta: az említett utca és a környék parkolási helyzetének javítása kétmilliárd forintba kerülne, és reményei szerint ősszel érdemben vissza tudnak térni az ügyre. Az is kiderült, hogy valóban színesebbek lesznek a falak Veszprémben: a Halle utca 5. szám alatti épületet egy kézilabdás motívummal díszítik. Lesz folytatás is, ugyanis idén van Pilinszky János születésének századik évfordulója, és az egyik legjelentősebb magyar költő emlékét is megörökítik közterületen a művészek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában