Egyre környezettudatosabbak az otthonaink

A hazai lakosság felének számít a környezetvédelem, mikor építkezésbe, felújításba kezd. Közülük hét százalékuknak ez az elsődleges szempont otthonteremtésnél.

Rimányi Zita

Ábrahám Gábor, egy veszprémi építőanyag-kereskedés üzletvezetője zöld építőanyagokat mutat. Ezek növelik az ingatlan értékét és csökkentik az üzemeltetési költségeit

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bár a magyarok több mint háromnegyede a fenntartható megoldások telepítését jóval drágábbnak tartja a hagyományos technológiák alkalmazásánál, 54 százalékuk szerint ezek a befektetések megtérülnek. A zöld építési megoldásokat a lakosság 82 százaléka költségesnek tartja, mégis több mint felük számára hangsúlyos szempont a környezettudatosság építkezéskor, felújításkor derül ki az új HÁZ Centrum friss kutatásából. A hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat felmérése többek között arra is rávilágított, melyek a legnépszerűbb fenntartható építészeti, energetikai megoldások, mit gondolnak a magyarok anyagi megtérülésükről, mennyire tartják azokat környezetbarátnak, és tisztában vannak-e az állami támogatásokkal.

Mindez azért is érdekes, mert az építőipar az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, és a szektorban évről évre megjelenő új technológiák kialakításánál egyre jelentősebb szempont a környezettudatosság. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok negyven százaléka egy éven belül, 22 százalékuk pedig ugyan nem a következő 12 hónapban, de tervez építkezést, felújítást. A megkérdezettek fele hallott már a környezettudatos építőipari technológiákra lehívható pénzügyi támogatásokról: egyharmaduk az otthonteremtés során szeretne élni valamilyen állami forrással, erre a hajlandóság a felújítást vagy építkezést tervezők körében magasabb. A környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem (91 százalék), a korszerű hőszigetelés (87 százalék) és a napkollektor (79 százalék) ismertsége a legmagasabb, de a hőszivattyú (56 százalék), az inverteres klíma (42 százalék) és az okostégla (36 százalék) is a népszerű technológiák közé tartozik.

A válaszadók csaknem egyharmada a legköltségesebbnek a napelemet tartja a fenntartható megoldások közül, ezt követi a szintén kevésbé pénztárcabarátnak gondolt hőszivattyú (19 százalék). Ezeket a technológiákat a férfiak 72 százaléka, a nők kicsit több mint fele ismeri. A válaszadók 47 százaléka háromnégy, további 38 százaléka öthat zöld technológiát tud beazonosítani, míg 15 százalék mindössze egy-két ilyet ismer. A kutatás a fenntartható építőanyagok megítélésére is kitért: a lakosság 44 százaléka úgy véli, a föld és az agyag a leginkább környezetbarát, míg a betont és a mészkövet tartják e szempontból a legroszszabbnak. A környezetbarát építőipari megoldásokról legtöbben az internetről, sokan a sajtóból, a közösségi médiából tájékozódnak, vagy ismerősöktől kérnek információkat. Az építkezők ötöde szakértők véleményére is kíváncsi, a barkácsáruházak, szakkereskedések munkatársait és a kivitelezőket kérdezi erről.

Az új HÁZ Centrum tapasztalatai szerint az építőipar jövőjét az állam beavatkozása mellett a fenntarthatóság határozza meg, ezért fontos a lakosság tájékoztatása. A környezettudatos technológiák és alapanyagok ára azonban magasabb az átlagnál, ezért a vásárlókat nehezebb ezek választására ösztönözni. Pedig léteznek már innovatív építőlemezek, vakolatok, festékek, természetes beltéri és kültéri falburkolatok, padlóburkolatok is. Döntő érv lehet az is, hogy ezek növelik az ingatlan értékét, csökkentik az épület üzemeltetési költségeit, javítják a lakók életminőségét. Egy ház hosszú távú befektetésnek tekinthető, az évtizedekig fennálló előnyöket érdemes figyelembe venni.

Ábrahám Gábor veszprémi üzletvezető elmondta, hogy kereskedésükben az utóbbi időben a legnagyobb kereslet hőszigetelő anyagokra, épületfára és faipari laptermékekre volt, de nagy az igény betonvasra is. Szívesen elmagyarázzák az érdeklődőknek a korszerű homlokzati és tetőtéri szigetelésekkel, a hőreflektáló bevonattal ellátott tetőcserepekkel, a háromrétegű üveggel rendelkező tetőtéri nyílászárókkal kapcsolatos tudnivalókat is.

Ábrahám Gábor, egy veszprémi építőanyag-kereskedés üzletvezetője zöld építőanyagokat mutat. Ezek növelik az ingatlan értékét és csökkentik az üzemeltetési költségeit
Fotó: Penovác Károly/Napló

A szakember tapasztalata szerint a vásárlók az internetnek köszönhetően tájékozottak, de a kivitelező, az értékesítők véleményét is gyakran kikérik. Úgy véli, általában ebből a három információs csatornából raknak össze maguknak egy képet, és egyre többször érezhető a tudatosság a fenntartható építőanyagok választásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!