Új időszámítás kezdődött

2020.02.15. 07:00

Nagy-Britanniában élő veszprémiek a brexitről és a jövőről

Az Egyesült Királyság 2020. január 31- én, rendezett körülmények között kilépett az Európai Unióból. A tagsága 47 év után szűnt meg.

B. Virág Rita, Sági Ági

Függetlenségpárti férfi ünnepli a brit kiválást a londoni Parlament téren 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban

Fotó: MTI/EPA/Neil Hal

A brexit miatt azonban nincs miért aggódnunk – kezdte a veszprémi Szilágyi Georgina, a budapesti brit nagykövetség kommunikációs vezetője. A szakember kitért rá, 2020. december 31-ig tart egy átmeneti időszak, amely alatt számottevő gyakorlati változásokra nem kell készülni. Ugyanazokkal a feltételekkel utazhatunk, vállalhatunk munkát, mint eddig, és természetesen az országba való belépéshez elegendő a személyi igazolvány is. Azoknak sem kell aggódniuk, akik már a szigetországban élnek és dolgoznak, mert a jogaik nem változnak, ezeket a brit törvények garantálják.

A jövő évtől, 2021. január 1-jével lép életbe az új bevándorlási rendszer. Addig is azoknak az uniós, illetve svájci állampolgároknak, akik továbbra is szeretnének kint élni, dolgozni, netán letelepedni, regisztrálni kell az uniós polgárok letelepedési rendszerében. Ezután döntik el azt, hogy ki milyen státuszt kap, előzetesen letelepedett vagy letelepedett jogállást – tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől.

Az előzetes hírek szerint olyan bevándorlási szabályokat szeretnének a britek, amelyek a jelenlegi kanadai, ausztrál rendszerre hasonlítanak. Eszerint nem az számít, hogy ki honnan jön, sokkal inkább az, milyen képességekkel, képesítésekkel bír. Ez alapján a britek el tudják dönteni, az országnak milyen munkavállalókra van szüksége.

A brit nagykövetség munkatársa szerint jelenleg 150-200 ezer magyar tartózkodhat az Egyesült Királyságban, ám ez csupán egy becsült adat. A regisztráltak száma 84 ezer.

A veszprémi Szilágyi Georgina a budapesti brit nagykövetség kommunikációs vezetője

- Egyáltalán nem vettük észre, hogy a kilépés miatt visszaesett volna azok száma, akik kint szeretnének tanulni vagy dolgozni. A magyar diákok körében a legnépszerűbb továbbtanulási desztinációk egyike még mindig Nagy-Britannia. Az Egyesült Királyság mindig is bevándorlóország volt, és ez a kilépéssel sem változott meg. Londonban például a lakosok mindössze 60 százaléka született az Egyesült Királyságban. Mivel az Egyesült Királyság egy demokratikus ország, ezért a kormány az állampolgárok demokratikus úton kimondott döntését hajtotta végre a kilépéssel. A britek továbbra is nagyra értékelik a magyarok hozzájárulását a gazdaságukhoz, a kultúrájukhoz, az ország prosperitásához. Azt gondolom, ez a továbbiakban sem változik – megfogalmazott Szilágyi Georgina.

A veszprémi Kecskeméti Zsolt 2006 óta él és dolgozik Londonban. A Pannon Egyetem műszaki informatika szakán végzett fiatalember a diploma megszerzését követően három évet dolgozott Budapesten egy mobiltelefonokat fejlesztő cégnél. Úgy érezte, ő csak egy pici fogaskerék a nagyvállalatnál, nincs előrelépési lehetősége, itt nem tud nagyot alkotni, ezért döntött úgy, hogy Londonban próbál szerencsét.

A Disney irodájában mobilapplikációk fejlesztésével kezdte angliai pályafutását, féléves projektre szerződve, ám azt idő előtt leállították, így állás nélkül maradt. Beletelt egy kis időbe, mire másik munkát talált. Végül egy online hirdetésekkel foglalkozó céghez került, ahol kis létszámú csapatban dolgozhatott, és ahol ennek megfelelően az egyéni felelősség is jelentősen nagyobb volt. Rengeteget tanult, sok tapasztalatot szerzett, s amikor 2012-ben az amerikai tulajdonos megszabadult a londoni techrészlegtől, elég tartaléka volt, hogy egy rövidebb szünetet is beiktasson a következő munkakeresés előtt.

Ez idő tájt ismerkedett meg a párjával, majd a BBC-nél kötött ki, ahol a különböző műsorok online szavazási rendszereinek fejlesztésén dolgozott. Onnan egy volt kollégája csábította át jelenlegi munkahelyére, egy tudományos folyóiratokat kiadó multihoz, ahol a teljesítményoptimalizáció a fő munkaköre, a részleg csoportjainak optimalizációs feladatai mind hozzá futnak be.

Kecskemétiék az egy hónapos Rozival. Zsolt 2006 óta él és dolgozik Londonban. A Pannon Egyetem műszaki informatika szakán végzett a fiatalember

- Rengeteg felvételi interjún vettem részt, de bevallom, talán csak egyetlenegyszer éreztem, hogy azért nem alkalmaznának, mert kelet-európai vagyok, az is csak a legelején volt, mikor még nem voltunk kint ennyien európaiak. A tapasztalat és a tudás számít igazán – mondta el Zsolt.

A kétgyermekes édesapa úgy vélekedett, Angliában ma nagyon hangos egy csoport, amelynek ugyanúgy akadnak tagjai a segélyen élő társadalmi rétegekből, de akár a tehetősebbekből is, akik a végletekig leegyszerűsítették a problémáikat a „mi és ők” retorikára. Náluk ma az európai a mumus, ki tudja, ki lesz holnap. Azért az kissé ellentmondásos, hogy pont azokban a városokban és körzetekben volt erősebb a maradásra szavazók tábora, ahol tényleg sok a bevándorló – közölte.

- Amikor 2012-ben Londonban olimpiát rendeztek, akkor élte Anglia a legvendégszeretőbb, legbefogadóbb korszakát. Aztán véget ért a világverseny, és az akkori optimizmus elhalványult. Most a másik oldalra lengett ki az inga. Anglia mindig is befogadóország volt, és talán most egy kicsit érezhetően feszültebb a politikai hangulat, de előbb-utóbb helyreáll majd a rend. Bízom az angolokban, akiket alapvetően higgadt, józan gondolkodású és ítélőképességű embereknek tartok – húzta alá a veszprémi gyökerű családapa.

Zsolt hozzátette, Angliában megtalálta a számítását, rengeteg lehetőség áll előttük, és úgy érzi, gyakorlatilag minden tekintetben kihagyott ziccer lett volna nem elindulni akkoriban. Eleinte öt évre tervezett, ám most úgy látja, nem költöznek haza.

Függetlenségpárti férfi ünnepli a brit kiválást a londoni Parlament téren 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban Fotó: MTI/EPA/Neil Hal

Kent Szakáll Norbert még az uniós csatlakozás előtt, 2002-ben érkezett feleségével, Judittal Angliába, néhány év amerikai tartózkodás után költöztek vissza az öreg kontinensre. Judit a Pető Intézetben végzett konduktorként, Norbert Miskolcon szerzett közgazdászdiplomát.

- A feleségem a szakmájában helyezkedett el, én vállalkozni kezdtem. Importáltunk mindenféle terméket, főként dísztárgyakat Magyarországról, Európa más országaiból és Kínából. Ez hosszú ideig jó üzlet volt, aztán 2012-től lassan elsorvadt. Most, 50 évesen teherautó-sofőrködést is vállalok, mert annyira nem megy az üzlet. Nemcsak én vagyok ezzel így, hanem a környezetemben szinte mindenki, aki ezen a területen vállalkozott, lassan tönkrement mondta el – Szakáll Norbert.

Norbert szerint a brexit az elmúlt 20-30 év eredménye, amit elsősorban a rosszabb gazdasági helyzet okoz. Véleménye szerint a britek rosszabbul élnek, mint tíz éve, és a 2008-as pénzügyi válság óta sokkal jobban vigyáznak a pénzükre, kevésbé költik el megtakarításaikat. Szerinte a brexitnek csak kismértékben okozója a bevándorlás. Úgy gondolja, hogy Nagy-Britannia az egyik legtoleránsabb, legelfogadóbb hely a világon.

- Gondoljunk csak a Britain's got talent műsorra, ahol néhány éve egy magyar árnyékszínház tudott nyerni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül kétmillióan telefont ragadtak, hogy egy emelt díjas számot tárcsázva egy külföldi társaság produkciójára szavazzanak. Mi nem vagyunk állampolgárok, de csak azért nem, mert nincs kedvem kifizetni azt a körülbelül ezer fontot, amibe ez kerülne. A gyerekeknek megkértük, mert az egy egyszerű folyamat volt, ők kettős állampolgárok.

Norbert elmondta, hogy a felesége szakértelme nagyon keresett, két kézzel kapnak utána a cégek, ő most beiratkozott egy egyetemre, ahol projektvezetést tanul. Ha marad vállalkozó is, akkor egy kemény brexit-forgatókönyv esetén visszajöhet esetleg az EU-csatlakozás előtti időszak, amikor az importált termékek áfáját előre kellett kifizetni, ami rövid távú likviditási gondokat okozhat a vállalkozásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!