Múltunkról jelen időben

2024.01.19. 21:00

Értékőrzés Gannán - Hónapokon át járták kameráikkal a szépkorúak otthonait, hogy meséltessék őket

Múltunkról jelen időben. Ez volt a címe annak a programsorozatnak, amelyet a gannai Kincsestár Egyesület indított azzal a céllal, hogy megőrizze az utókornak a falu időseinek emlékeit.

Haraszti Gábor

Fotó: Kincsestár Egyesület

Hónapokon át járták kameráikkal a gannai és Gannáról elszármazott szépkorúak otthonait, hogy meséltessék őket gyermek- és fiatal éveikről, szerelemről, háborúról, mindenről, ami életük során történt velük. Ezeket a felvételeket aztán megszerkesztve, csokorba szedve öt részben vetítették le a nyilvánosság előtt.

– A huszonnegyedik óra utolsó perceit járjuk, ha szeretnénk megőrizni a XX. század gannai emlékeit, emlékképeit – fogalmazott Harcosné Szabadi Mária, az egyesület vezetője. – A Kincsestár Egyesület egyik fő célja az, hogy ápolja a falu hagyományait, emlékeit. Ezért indítottuk el ezt a sorozatot. Szerettük volna, ha digitális formában, képben és hangban is, rögzíteni tudjuk azokat az emlékeket, amelyeket a falu idősei rendszeresen meséltek nekünk, a hosszú téli esték, a családi-baráti összejövetelek vagy éppen a disznóvágások, alkalmával.

A falu apraja-nagyja kiemelt érdeklődéssel kísérte a vetítéseket. Mind az öt alkalommal megtelt a gannai kultúrotthon nagyterme, a vetítéseken és örömmel tapasztalták a helyiek, hogy minden generációt érdekelt a téma. 

Minden generáció érdeklődve tekintette meg a kisfilmeket
Fotó: Kincsestár Egyesület

– Ezek a történetek most már itt maradnak velünk – folytatta az egyesület elnöke. – A szakemberek digitalizálták a felvételeket és közkinccsé tesszük őket. Fiataljaink és a következő generációk is megismerhetik őket. Szeretnénk, ha az emlékek és a tudás, amit ezek a szalagok őriznek, nem merülnének feledésbe, az pedig külön örömteli eredmény lenne, ha gyermekeink, unokáink szívesen ismerkednének velük.

A projekt nem jöhetett volna létre külső segítség nélkül. A megvalósításhoz szükséges pénzt pályázati forrásból teremtették elő, a felvételek elkészítéséhez profi filmeseket kértek fel. 

– A szereplők mellett szeretnénk kifejezni hálánkat a megvalósításhoz szükséges forrást a Falusi Civil Alap keretében a Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása pályázaton keresztül biztosító Magyar falu programnak, melyen keresztül kétmillió forintot sikerült nyernünk, Nem szállhat a sírba, megőrizzük! projektcímmel. És nem utolsósorban a Luminosa Film munkatársainak, akik kiváló minőségben készítették el a felvételeket és szerkesztették meg a filmeket – emlékezett meg az alkotásban segítséget nyújtók munkájáról Harcosné Szabadi Mária. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában