Szavazzon!

2023.07.13. 19:00

Legyen a Cuha-völgye Magyarország legszebb erdeje!

Július 16-ig lehet szavazni arra, hogy melyik Magyarország legszebb erdeje. A versengésben a Veszprém vármegyei Cuha-völgyi kirándulóhely jó eséllyel pályázik az első helyre, ám ehhez további támogatásra van szükség.

Haraszti Gábor

Idén a Cuha-völgye lehet a legszebb erdő Fotó: Facebook

Jelentősen bővült az elmúlt években a hazai erdők területe, csak a Vidékfejlesztési Program pályázatainak köszönhetően közel 30 ezer hektárnyi új erdőt telepítettek a nyertes pályázók. Az agrártárca az erdőjárás népszerűsítése érdekében elindította a Keressük Magyarország legszebb erdejét! című versenyt. A tárca által meghirdetett játékban a bakonyi Cuha-völgyi kirándulóerdő is szerepel, sőt pillanatnyilag az első helyen áll, de hogy biztos legyen a győzelme, kellene még néhány szavazat. Voksolni úgy lehet, hogy meg kell keresni és lájkolni az Agrárminisztérium Facebook oldalát, ott a Magyarország legszebb erdeje posztban kiválasztani a Bakonyerdő fotói közül a Cuha-völgyit és nyomni kell rá egy lájkot!

A Cuha-völgye a Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, látványos sziklák között bukdácsoló patak, gyönyörű erdő, az ország legszebb vasútvonala és ma már vasalt utak tömkelege. Egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó a táj, hogy szinte észre sem venni, hogy az ember legyalogolt néhány kilométert a Cuha patak völgyében. Magas vízálláskor patakátkelések, köveken, tipegőkön való ugrálások teszi izgalmassá a túrát. A szurdokban magasodik a millenniumi vasútvonal lenyűgöző kőből épült viaduktja, amelyet 2013-tól Gubányi Károly hídnak neveznek. Bükkösök lombsátra alatt bújik meg a Kőpince-forrás, melynek kristálytiszta vize kiváló szomjoltó. A forrás közelében tátongó sziklahasadék a Kőpince-barlang, ahol a legenda szerint a hírhedt bakonyi betyár, Savanyó Jóska többször is meghúzta magát.

A Bakonyerdő Zrt. a Cuha-völgyi kirándulóhelyen túl a farkasgyepüi kísérleti erdővel, a forrasztókői egzóta kerttel, a hubertlaki tóval, a salföldi pálos kolostorrommal, a gyenesdiási Nagymező kirándulóközponttal, a keszthelyi hegység erdeivel és a tihanyi Őrtorony kilátóval nevezett a versenybe. Ezek közül farkasgyepüi erdő és a hubertlaki gyilkos tó is előkelő helyen szerepel, de a legnagyobb eséllyel a Cuha-völgye nyerheti meg a versenyt.

A játék július 16. vasárnapig tart, a szavazáshoz nyereményjáték is kapcsolódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában