Most nyílik az akác virágja, amely szörpnek is elkészíthető

A természet ontja virágait, és nemcsak fűben-fában, hanem a virágokban is orvosság van. Hamarosan mindent beleng az akác édes illata, és kezdődik a méhek számára a szüret, ami nagyon hasznos állati drog, a méz előfeltétele.

Tóth B. Zsuzsa

Most nyílik az akác virágja, amely szörpnek is elkészíthető, szárítva pedig teának is kiváló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mi is szedhetünk akácvirágot, amelynek főzete köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, és megakadályozza a túlzott gyomorsavképződést. De virágzás után az akácfa kérge is hasznosítható gyomor- és bélfekély gyógyítására, természetesen főzve.

Májusban nyitja szirmait a galagonya, amely a szív gyógyszere. Nemcsak a virág, hanem a levél és az ágvég is tartalmaz hatóanyagot, melyeket együtt is megfőzhetünk. Jelentős mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, vérnyomást és szívidegességet csökkent, gyógyítja a koszorúér-bántalmakat. Emellett az érelmeszesedés ellen ugyancsak hatásos.

Hamarosan mindenütt ott sárgállik a gyermekláncfű, másik nevén a pitypang virága. A virág szára – bármilyen meghökkentően hangzik – ehető. Epeműködést segítő, vértisztító, májat gyógyító. A virág szárát főzés nélkül együk. Kicsit keserű, de nem is rossz ízű, a leveleit szintén nyersen fogyasszuk. Fogyókúra részeként is nagyon hatásos.

Most nyílik az akác virágja, amely szörpnek is elkészíthető, szárítva pedig teának is kiváló Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A gyökeréből viszont főzhetünk teát. Szép lesz a bőrünk, lebontja felesleges zsírt, gyógyul a májunk. Szántóföldeken, réteken, ott szerénykedik mindenütt a vadárvácska körömnyi virágocskája. Ugyanúgy néz ki, mint a kerti testvére, de ez a kicsinyke rokon vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő. A csalánkiütést meggyógyítja. Ehetjük nyersen, az ételt díszíthetjük vele, de szárítva akár télen is főzhetünk magunknak gyógyító virágteát mindegyik itt felsorolt növényből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában