Ültessünk virágot az erkélyre!

2019.04.11. 07:00

Néhány szabály, ha tökéletes balkont szeretnénk

Itt az ideje a balkonládák beültetésének, elhelyezésének. Körültekintően válasszunk bele növényeket, tartsunk be néhány szabályt az ültetés során.

Tóth B. Zsuzsa

Ideje beültetni a balkonládákat virágokkal, hogy egész nyáron díszítsék a lakást, házat. A különböző színű kerti begóniák az árnyékosabb helyet kedvelik.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vegyük figyelembe, hogy milyen fekvésű az erkély, mennyit éri majd a nap a virágokat, és milyen oldalról. Praktikus, ha azonos igényű növényeket ültetünk a ládákba. Amennyiben azokat már tavaly is használtuk, mossuk ki, dörzsöljük ki belőlük a szennyeződést. Ha az alján a lyukak eltömődtek, gondoskodjunk róla, hogy ott újra kifolyhasson a feles­leges víz.

Ideje beültetni a balkonládákat virágokkal, hogy egész nyáron díszítsék a lakást, házat. A különböző
színű kerti begóniák az árnyékosabb helyet kedvelik. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ha agyagcserépbe ültetünk, azt áztassuk be pár napra, hogy ne a növénytől szívja majd el a nedvességet. Keskenyebb ládába csak egy sorba ültessük a virágokat, a ládák hosszát is vegyük figyelembe. Amennyiben van annyi hely, hogy két sorba tudunk ültetni, a magasabb növények kerüljenek hátra, az alacsonyabbak előre, így mindegyik kap elég fényt. Minden esetben két növény közé kerüljön a harmadik, háromszög alakzatban ültessünk. A ládák aljára tegyünk olyan anyagot, amely elvezeti a vizet. Kavicsot, agyaggranulátumot. A föld arra kerüljön.

Amikor nagyjából félig megtöltöttük, ültessük be a növényeket olyan mélyre, ahogy eredetileg is voltak az edényben, amelybe vásároltuk, és a láda peremétől nagyjából két centiméter távolságra. Töltsük fel földdel a ládát, nyomkodjuk meg óvatosan a tövek körül, és öntözzük meg. Jól rögzítsük a ládákat, hogy a nagyobb szél se fújhassa le azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában