különleges eljárás

2019.03.27. 07:00

A köpölyözés egy régi gyógymód

A természetgyógyá­szat egyik ősi, ma is használt terápiás módszere a köpölyözés, avagy pohárvetés. A kínai orvoslásban és a tibeti kolostorokban évezredek óta alkalmazták. A szerzetesek égő papirost dobtak a rézből készült köpölyözőbe, úgy rakták fel azt a fájdalmas test­részekre.

Müller Anikó Hanga

A vákuumot pisztolyszerű pumpával lehet szabályozni

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ókori mezopotámiai, egyip­tomi, kínai, görög falfestményeken is megörökítették, az ősi magyar gyógyítók is használták. Régen állatok szarvának felmelegítésével végezték. Van der Jin kínai professzor több mint negyvenéves tapasztalata alapján vallja, amit gyógyszerrel meg lehet gyógyítani, azt köpölyözéssel is. De köpölyözéssel azt a betegséget is gyógyítani lehet, amit gyógyszerrel nem. Európában most reneszán­szát éli, hazánkban ugyancsak nagy az érdeklődés iránta. Szecsődi Géza természetgyógyásszal arról beszélgettem, mi a lényege, és hogyan végzi a kezelést.

A vákuumot pisztolyszerű pumpával lehet szabályozni Fotó: Müller Anikó Hanga

– A köpölyözés a fizikai gyógykezelés egyik módja, mechanikai ingerlés a test különböző pontjain, amelynek hatására a hajszálerek kitágulnak, így vérbőség keletkezik. A hajszálerekből a besűrűsödött vér elöregedett, sérült vértestecskéi eltávoznak.

A kezelésnek jótékony hatása van a vérkeringésre, a vérösszetételre, segít a vér­áramlás növelésében, ezáltal fel­gyorsíthatja a szervezet ter­mészetes gyógyulási folyamatait. Komplex kezelést szoktam végezni. Egy intenzív masszázzsal kezdek, majd lágy ízületkimozgatással, kö­pö­lyözéssel, denevérpados ge­rincnyújtással, problémától függően moxázással, amely a hőterápia egy formája, gyógynövények égetésének eljárása. Annak során a test akupresszúrás pontjai kinyílnak. Tehát a köpölyözést kiegészítő terápiaként alkalmazom, nagyon szeretem, mert igen hatékony – mondta a szakember.

A természetgyógyászat ab­ból indul ki, hogy a normális anyagcsere-folyamatok során a kötőszövetekben és a zsírszövetben a sejtek közötti térben salakanyag keletkezik, amely savas miliőt teremt a szervezetben. A test csak akkor képes ezt semlegesíteni, ha a sejt közötti állományban kellő mennyiségű folyadék, valamint ásványi anyagok – főképp magnézium, kálium, kalcium – vannak jelen. Ha a salakanyagok a szövetekben maradnak, az izmok meg­keményednek. A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és nyirokkeringés, ezek hatására pedig a sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A köpölyözés úgynevezett kivezető eljárás, mivel eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami azokat kimossa, ezért ajánlatos minden kezelés után a fokozott folyadékbevitel.

Attól függően, milyen színűek az elszíneződések a bőrön, következtetni lehet az izom és a belső szervek állapotára Fotó: Müller Anikó Hanga

Az eljárás igen látványos, és nem fájdalmas, ezt magam is tapasztaltam. A szakember több speciális csészét helyez a bőr felületére, majd azokban vákuumhatást hoz létre, amely leszippantja a bőr és a zsír rétegeit az izmokról, néha még az izomrétegeket is elmozgatja egymástól. Eredetileg üveg­pohárral végezték, amelyet lánggal melegítettek fel. Annak célja nem a hevítés, hanem a levegő kiszívása volt. A csésze műanyagból is készülhet, ennél egy pisztolyszerű pumpával lehet a vákuumot szabályozni. A páciens néhány percig szívó érzést tapasztal, egy átlagos kezelés nagyjából 15 percet vesz igénybe.

– Fontos, hogy a betegek maguk is akarják a gyógyulásukat. Sokan vannak azonban, akik nem hajlandók a változtatásra egészségük érdekében, nem mondanak le a dohányzásról, az alkoholról, a túlzott terhelésről, a túlevésről, a rossz életvitelről. Esetükben az egészségügyi problémákat nem lehet hatékonyan orvosolni, mert a kiváltó ok nem szűnik meg. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a mai felgyorsult világunkban több figyelmet szenteljünk egészségünk megőrzésére, és ha már fennáll a probléma, akkor a kezelésre, életmódváltásra. Ne féljünk a köpölyözéstől sem, mert egy hatékony, mellékhatásmentes gyógymód – tanácsolta Szecsődi Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában