kiszebábot is égettek

2019.02.14. 20:26

Farsangi mulatsággal űzték el a telet Ajkán

Sok érdeklődőt vonzó tavaszváró rendezvényt tartottak a közelmúltban a város önkormányzata, a Kristály-völgy és a Bányász Kulturális Egyesület és Közösségi Ház együttes szervezésében.

Borsos Renáta

Az óvodások táncos műsorral búcsúztatták a telet

Fotó: Györkös József

A megjelenteket a közösségi házban Oravecz Edit közösségfejlesztő köszöntötte. Az Ajkai Szépírók Asztaltársasága nevében Bakonyi Zoltánné előadásában a jelenlévők megismerkedtek a farsangi népszokásokkal és hagyományokkal. A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang időszaka vízkereszt ünnepétől indul és hamvazószerda napjáig tart. A farsangi álarcos alakoskodás, a különféle jelmezek felöltése erre az időszakra tehető. Ilyenkor névtelenségbe burkolózva, álarcok mögé bújva szabadon lehet mulatni, a néphagyomány szerint elűzni telet és előcsalogatni a várva várt tavaszt.

Az óvodások táncos műsorral búcsúztatták a telet Fotó: Györkös József

A népszokásokat felelevenítő gazdag ismertetőt követően Csoóri Sándor Farsangi kutyabál című versét adta elő a közönségnek. A beszédes szavak után a tánc kifejező ereje vette át a főszerepet. Fodor Eszter néptáncoktató vezetésével óvodások mutatták be farsangi műsorukat. Az aprónép után az idősebbek is táncra perdültek. Nagy sikert aratott a közönség körében az Ajka-Padragkút Szenior Néptánccsoport előadása Fodor Eszter művészeti vezetésével. Az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes néhány tagja Ramasz László művészeti vezetővel együtt farsangi népszokások, esküvői rigmusok, bolond menyasszony köré épített koreográfiákkal derűs farsangi hangulatot varázsoltak.

A program zárásaként felelevenítették a falusi emberek körében fellelhető télűző népszokást, és kiszebábot égettek a téren. A szalmából készített férfialakot a hagyomány szerint elégették, hogy megszabaduljanak minden ártó bajtól. Az égő bábut a táncosok a közönség bevonásával körbetáncolták.

A rendezvény kellemes hangulatú eszem-iszom dínomdánommal zárult. Bakonyi Zoltánné, Horváth Lászlóné, Major Istvánné, Péntek Zsófia, Vargáné Baranyai Gizella finom házi süteményét kínálta a jelenlévőknek a forralt bor és a zsíros kenyér mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában