Sok zöld és rezgő

2018.05.04. 12:00

A lila az idei favorit a ballagási csokroknál

Nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a ballagási csokrok és az ajándékok megvásárlását, akik pedig étteremben szeretnének ünnepelni, jobb, ha számításba veszik, hogy nemritkán akár több évre előre is le lehetnek foglalva a vendéglátóhelyek erre a jeles napra.

Polgár Bettina

Ferenczy Felícia virágkötő és Egyházi Katalin (balról jobbra). Újdonság a füles doboz, amelyben könnyen el lehet bújtatni az ajándékot Fotó: Polgár Bettina/napló

Körülbelül két hete kezdték el megrendelni a vevők a ballagási csokrokat – tudtuk meg Egyházi Katalintól, az egyik pápai virág-, ajándék- és kellékbolt vezetőjétől.

Mint mondta, sokan már tudják, hogy érdemes minél előbb leadni a rendelést, hiszen akkor még kifejezetten széles a választék, sok az újdonság. Ennek ellenére évről évre szép számmal hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást. Megtudtuk, idén kedvelt újdonságnak számítanak a tölcséres virágok.

Fotó: Polgár Bettina/napló

– A tölcséres virágokat lehet élő virággal és maradandó, első osztályú selyemvirággal is készíteni, ellátva különböző szalagokkal, betűzőkkel, kártyákkal. A szalag azonban már egyre inkább kezd kimenni a divatból, helyette a kártyák és a visszafogottabb táblák keresettek – magyarázta Egyházi Katalin.

Ferenczy Felícia virágkötő és Egyházi Katalin (balról jobbra). Újdonság a füles doboz, amelyben könnyen el lehet bújtatni az ajándékot Fotó: Polgár Bettina/napló

Megjegyezte, a tölcséres virágok nagy előnye, hogy karra akaszthatók, ami kényelmes megoldást jelent a ballagás idejére. – Régebben a minél nagyobb, látványosabb csokrokat keresték, idővel azonban a praktikum került előtérbe. Persze a tölcséres virágokat nemcsak lányoknak, hanem fiúknak is szívesen választják, főleg a csokikkal, italokkal kiegészített verziót – fejtette ki a bolt vezetője. Hozzáfűzte, ugyancsak nagy népszerűségnek örvend idén az úgynevezett örökrózsa és a maradandó virágdísz, amit aztán a ballagás utáni ebédnél ki lehet tenni az asztalra, illetve emlékként is megőrizhető. Ezt szintén lehet az alkalomhoz illő kiegészítőkkel kérni, mint például a palackposta, amibe üzenetet, ékszert vagy pénzt rejthetünk. – Ugyancsak újdonság az apró, füles doboz, amiben könnyen el lehet bújtatni az ajándékot, és nem kell attól tartani, hogy kiesik. Ezeket élő, illetve selyemvirággal is díszítjük – mondta Egyházi Katalin. Megtudtuk, a színeket tekintve a lányoknál az idei trend jegyében a lila a legkedveltebb, amihez púderes színek párosulnak, mint a barack és a rózsaszín. A fiúknál pedig inkább a letisztult stílust részesítik előnyben: a zöld, a fehér, az ezüst és a barna színeket tartalmazó csokrokat, virágdíszeket.

Fotó: Polgár Bettina/napló

– Az élő virágok közül kedvelt a boglárka és a bazsarózsa, aki pedig valami különlegeset szeretne, egzotikus növényt választ. Ilyen lehet a helikónia, a fekete kála vagy a szerencsebambusz. A vevők gyakran kérnek tölcséres, papír csomagolású csokrokat, és egyre inkább a természetesség felé fordulnak. Ezért főként rezgőt, apró virágokat és sok zöldet kérnek a csokorba, amihez natúr csomagolópapírt választanak egy kis matricával, felirattal. A virág mellé pedig szívesen vásárolnak az alkalomhoz illő ajándékot, például ballagási képeslapot, idézetes díszpárnát, bögrét vagy noteszt – mutatott rá a virág-, ajándék- és kellékbolt vezetője.

Egyházi Katalin kiemelte, már a szegfű is háttérbe szorult, a ballagók inkább kálával, szellőrózsával vagy fiolával ellátott rózsával vonulnak végig a városon, hiszen fontos, hogy a virág minél tartósabb legyen.

Fotó: Polgár Bettina/napló

Kiss Attila, az egyik pápai vendéglátóhely vezetője rámutatott, a ballagás idejére már évekkel előbb foglalnak asztalt a vendégeik. – A 2019-es és a 2020-as ballagási időszak tavaly telt be nálunk, így évekkel előbbre kell gondolkodni – hangsúlyozta.

Mint mondta, éttermükben a vendégek egy előre kialakított ballagási menüsorról válogathatnak. Széles körű igényeket kell kiszolgálniuk, mivel ilyenkor gyakran száz fő feletti a vendéglétszám.

– Egyre inkább az éttermeket választják a szülők az otthoni sütés-főzés helyett, hiszen így sokkal nyugodtabban telhet a ballagás, és csak a közös ünneplésre kell fokuszálni – tette hozzá a vendéglátóhely vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában