Hegymagas

2016.08.01. 14:55

Önismeret és gyerekmesék

Címkék#Hegymagas

Hegymagas - A Hegymagas Községért Közalapítvány első olvasótábora a vártnál is nagyobb sikert aratott még azon gyerekek körében is, akik óvodások és nem tudnak olvasni.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről a tábort vezető Kálnay Adéllal beszélgettünk. A számos, gyermekeknek szóló kötetet jegyző írónő évtizedek óta a településen tölti nyarait, kézenfekvő volt, hogy ő vezesse a tábort.

- Meglepetésünkre nemcsak helyi gyerekek jelentkeztek, hanem a szomszédos településekről, még Tapolcáról is érkeztek, sőt, az itt nyaralók sem akartak kimaradni az élményből. Ráadásul a táborozók egy része óvodás, akik nagyobb testvéreikkel vettek részt a délelőtti foglalkozásokon. A gyerekek többsége alsó tagozatos volt, a legidősebbek tíz év körüliek. Naponta tízen, tizenhárman voltak, ami igazán ideális létszám - mondja Adél, aki negyven évig tanított alsó tagozaton Dunaújvárosban, Székesfehérváron pedig évek óta vezeti a könyvtár meseklubját. Az ahhoz kifejlesztett tematikát ültette át a nyári táborra. Tapasztalata szerint ez jól működött, sőt, jövőre talán már két korosztályban indíthatják a foglalkozásokat.

A hegymagasi olvasótáborban a gyerekek mesehősök szerepébe is bújtak. A képen Bakos Balázs éppen óriást alakít Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A kétórás tevékenység során volt idő az önismereti, drámajátékos személyiségfejlesztő feladatokra, a magyar nyelvvel való ismerkedésre, szókincsfejlesztésre játékos módon. Stílusgyakorlatok, fantáziaindító, kreatív feladatok vártak a gyerekekre, játszottunk az anyanyelvvel, az irodalommal, a mesék világával. A gyerekek mindannyian aktívan vettek részt az alkotó folyamatokban, magunk is meglepődtünk, milyen sokat fejlődtek a negyedik, utolsó foglalkozás végére. Azt a következtetést vontuk le, hogy van létjogosultsága a tábornak - mondja Adél. A tábort vezetve naponta olvasott mesét a gyerekeknek, megismertette őket saját írásaival, majd azokat feldolgozva rajzoltak, drámajátékokat játszottak. Fejlesztették képzeletüket, fantáziájukat, gondolkodásmódjukat.

A tábor hatása már az első napok után érezhető volt, a gyerekek oldottabbak lettek, jobban kommunikáltak, a sok dicsérettől nőtt az önbizalmuk, ez pedig további tevékenységre serkentette őket. Mostantól pedig várják a jövő nyári olvasótábort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!