Még mindig szüretelünk

2010. október 11., 19:05 szerző: Varga Ibolya
Megyei körkép - Az idei szüret a szokottnál kevesebb örömet okozott a gazdálkodóknak, hiszen a termés mindenütt legalább a harmadával csökkent az idén.

Ha még ez lenne a legnagyobb bajuk a hobbikertészeknek és azoknak, akik a termés eladásával egészítik ki a jövedelmüket. A fürtök minősége sem az igazi. Aki nem kapcsolódik be a falusi vendégfogadásba, csak saját használatra készít valamennyi bort, még viszonylag könnyen túlteheti magát ezen, a nagyobb termelők is engedélyt akarnak kapni ahhoz, hogy a bortörvényben meghatározottnál nagyobb mértékben javíthassák a minőséget.

A szüretnél nagyon fontos a tisztaság, a nevezetes nap előtt takarítsuk ki alaposan a pincét, mossuk ki a hordókat, a szedő- és tárolóedényeket. A hordómosás kisüzemben nem könnyű, a nagyobb hordók esetében balesetveszélyes feladat. Ezért jó, ha a takarítást nem egyedül végezzük, hanem van velünk valaki. Ez a társ fontos lesz később is, amikor már elkezd forrni a must és fennáll a veszélye annak, hogy szén-dioxiddal telik meg a pince.

A gáz jelenlétét könnyen ellenőrizhetjük a régi bevált módszerrel, egy körülbelül egy méter hosszú rúdra gyertyát erősítünk, meggyújtjuk és azt toljuk magunk előtt, ha a pincébe megyünk. Amikor a gyertya elalszik, akkor jobban tesszük, ha visszafordulunk, nem elég a helyismeret arra, hogy biztosan elkerüljük a balesetet. Ha mégis megszédülnénk, akkor van fontos szerepe a társnak, aki  sietve segítőket, tűzoltókat  hívhat a mentésünkre.

Ebben az évben a szokottnál nagyobb mértékben jelentkeztek a gombabetegségek, ezért nem feledkezhetünk meg a szüret után az utolsó lemosó permetezésről, mellyel a jövőt szolgáljuk. A szüret nálunk ünnep, a barátok és a  rokonok közös munkája

Varga Ibolya

Facebook