Halimba

2015.04.01. 19:39

Szülőfalujában, Halimbán mutatta be könyveit M. Mester Katalin

Halimba - A rendezvényre szép számmal megjelenteket Tóbel János polgármester köszöntötte, s ismertette Mester Katalin eddigi írói tevékenységét.

Civil Tudósítónktól

- Katalin, nagy szeretettel és buzgalommal kutatja a történelem, azon fehér foltjait, amelyeket nem találunk a történészek feljegyzésein. Pedig fel kell tárnunk őszintén a múltunkat, hiszen a mondás szerint, aki a múltját ismeri, az tudja a jövőjét építeni. S ő ebben nyújt nagy segítséget mindnyájunknak, s főleg azoknak, akik olvassák könyveit. Ezekben, a mindennapi emberek sorsán keresztül mutatja be a II. világháború küzdelmeit, a Don-kanyart, a politikai- és hadifogságot, a Gulagon szenvedők életét.

M. Mester Katalin egy kis kiállításban mutatta be legújabb szenvedélyét a gyöngyfűzést

Az írónő szólt a régebben megjelent köteteiről is, hiszen mint mondta, ezek a könyvek mind rokonságban vannak egymással. Egyik született a másikból. Az eddig megjelent nyolc könyv közül először a Visszatérő álmok címmel megjelent kötet halimbai érdekeltségét emelte ki:

- A könyv három asszony élettörténetét eleveníti meg. Köztük egy kuláksorsot megélt halimbai asszony, Vajay Teréz életútját is. Az ő családjának történetében, Halimba sorsa is benne van. Aktualitását pedig az adja, hogy szinte napra pontosan hetven évvel ezelőtt 1945. március 26-án vonult át a front Halimbán, Szőcön és Nyirádon. – hangsúlyozta Mester Katalin, majd felolvasta nagynénje Vajai Teréz ezidőszakból származó személyes visszaemlékezéseit. A jelenlévő szépkorúak közül többen is emlékeztek ezekre az eseményekre.

Majd továbbfolytatta két szerelmes fiatal 1939 - 45 közötti levelezését tartalmazó „Drága kicsi Terkám!  Édes Lackóm" könyvvel.

- Ezekből a szépen megírt levelekből képet kaphatunk a háború, a front, és a hátország, jelen esetben Halimba akkori életéről is - emelte ki a szerző.

Az írónő a könyvbemutatón külön kiemelte a halimbai vonatkozású könyveit és történeteit

A helyi kötődésű könyvek sorát a Halimba története mozaikokban zárta. Az írónő a könyv szerkesztőjeként szerzett személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal.

Az „Eltaszítva a hazától" könyvből - amely hadi- és politikai foglyok vallomásait tartalmazza - Rózsás János volt Gulag-rab, néhai levente és a vele együtt raboskodó Szolzsenyicin barátságának különös történetét is elmesélte.

Végezetül egy kis kiállításban mutatta be legújabb szenvedélyét a gyöngyfűzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!