Gazdaság

2012.11.19. 17:10

Zircen fejlesztenek válságban is

Zirc - Válság ide vagy oda, a Bakony fővárosában az elmúlt két évben is fejlesztettek, megújult a Rákóczi tér, a Reguly múzeum, játszóteret, bölcsődét adtak át. Ottó Péter polgármesterrel áttekintettük, mi történt eddig a ciklusban, arról is beszélt, milyen terveik vannak.

Varga Domokos Péter

- Mennyire érzi a válságot a zirci önkormányzat?
 
- Zircen igazán 2011. januárjától érezhető a hatása, akkor szűnt meg a Chio gyáregységében a termelés. Azóta több jelentős vállalkozást számoltak fel, ez mind a kiesett iparűzési adóbevételben, mind a foglalkoztatás csökkenésében érezteti hatását.
 
- Hogyan alakultak a város bevételei az elmúlt két évben?

- Összességében nem csökkent a helyi adókból származó bevétel. Tavaly kénytelenek voltunk olyan döntést hozni, amilyenre négy éve nem volt példa, megemeltük a helyi adókat. Az emelés mértéke az építményadóknál elérhette az 50 százalékot is, de csak azoknál, akiknél nem érvényesült a rendeletbe beépített szociális szempontok csökkentő hatása. Felmerült a testületben is, hogy az emeléssel ellentétes hatást érünk el, azaz annyira megugrik a nem fizetők száma, hogy összességében bevételcsökkenést okoz. Ma már látszik, nem így történt, éppen ellenkezőleg, jelentősen emelkedett az építményadó-bevétel, a tavalyi 60 millió helyett idén 90 milliónál tartunk. Zircen jó az adófizetési morál, a polgárok érzik, az adóforintjaikat a város építésére, működtetésére forgatjuk vissza. 
 



- Mekkora az önkormányzat hitelállománya, fellélegezhetnek-e, ha ezt átvállalja az állam?
 
- Adósságállományunk közel félmilliárd forint. Az egészségügyi intézmények fejlesztésére fordított hiteleket a tulajdonba vétel után átvállalta az állam. Ez bennünket is érintett, eleget tettünk a szükséges adatszolgáltatásoknak, de visszajelzést még nem kaptunk. Komoly tehertől szabadulnánk meg. Így van ez akkor is, ha eddig az esedékes fizetési kötelezettségeinknek határidőben eleget tudtunk tenni. Az átvállalás eredményeképpen felszabaduló forrásokat fejlesztésre fordíthatnánk.
 
- Milyen nagyberuházások végére lehet eddig pontot tenni?
 
- A legjelentősebb fejlesztésünk a TIOP 800 millió forintos támogatásával megvalósított emelt szintű járóbeteg-szakellátó központ létrehozása volt. Elmondhatjuk, hogy ezzel, illetve az intézmény által megvalósítás alatt álló fejlesztések befejezésével a kórház infrastruktúrája teljes egészében megújul, műszaki fejlettsége megfelel a kor igényeinek. Az elmúlt év őszén átadtuk az új, három csoportszobás bölcsődei épületet, idén szeptemberben elkészült a Rákóczi tér felújításának első üteme, az ifjúsági ház mellett új játszóteret létesítettünk. Megvalósult a Reguly múzeum homlokzati és tetőfelújítása, most kezdődik meg Leader forrásból ugyanitt a népi kismesterségek műhelyeinek átépítése. Ugyancsak ennek az intézménynek a fejlesztését támogatja a legutóbb elnyert TIOP pályázat, amelynek eredményeként többek között látogatható látványraktárt alakítunk ki a népi kismesterségek műhelyeinek tetőterében.
 
- Mihez fognak még hozzá ebben a ciklusban?
 
- Még az ősz folyamán megkezdődik a Rákóczi tér fejlesztésének második üteme. KEOP-os pályázati forrásból előkészítettük a felhagyott hulladéklerakó által okozott szennyezés megszüntetését és rekultivációját, nemrég nyertünk el a második ütemre 1,3 milliárd forintot. Megkötöttük a támogatási szerződést, hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok. Folyamatban van a felszíni csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, a 168 milliós beruházás már körülbelül 70 százalékban elkészült. Beépítjük a bölcsőde tetőterét, két óvodai csoportot helyezünk el ott, ennek megvalósítását is pályázati forrás támogatja. Az önkormányzati fejlesztések mellett nagyon fontosnak tartom a helyi vállalkozások, intézmények által megvalósított, illetve megvalósítás alatt álló gazdaságfejlesztő és turisztikai célú beruházásokat is. A zirci szervezetek aktivitását jelzi, hogy az eddig elnyert európai uniós pályázatokon 77 projekt összesen 6,13 milliárd forint támogatásban részesült. Úgy vélem, ez egy Zirc méretű település esetében nagyon szép eredmény.

 


Ezentúl helyben intézhetik az ügyeket

Járási székhely lesz Zirc. Megkérdeztük Ottó Pétertől, mit fog ebből érezni a zirci polgár?  - Zirc korábban is járási székhely volt, a környék központja. A polgármesteri hivatalban kap majd helyet a járási hivatal. Jellemzően városi, körzetközponti hatáskörök kerülnek át a járáshoz, például az okmányiroda és a gyámügy, de a munkatársakkal együtt, azaz adott emberek ugyanazt a feladatot végzik, csak másik szervezeti egységben. A lakosságnak jobb lesz, mert azokat az ügyeket, amikért eddig Veszprémbe kellett utazniuk, ezentúl Zircen is elintézhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!