Gazdaság

2015.01.23. 12:54

Veszprém megyében megugrott a munkaügyi elmarasztalások száma

Megyénkben megugrott a munkaügyi elmarasztalások száma, míg 2011-12-ben egy ilyen szabálytalanságra sem volt példa, addig tavaly és tavalyelőtt száz fölé ugrott az elmarasztalt cégek száma.

Tremmer Tamás

A munkaügyi ellenőrzés a foglalkoztatóra terjed ki. Foglalkoztatónak minősül ebből a szempontból az a természetes és jogi személy, valamint jogi személynek nem minősülő gazdasági társaság, aki a tizennyolcadik életévét betöltött természetes személyt foglalkoztatásra irányuló jogviszony, továbbá külföldit vagy fiatal munkavállalót foglalkoztatásra irányuló jogviszony alapján foglalkoztat, tájékoztat a feketelista.hu. Foglalkoztatónak minősül továbbá munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő.

A munkaügyi ellenőrzés igen sokrétű. Így például kiterjed a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozatok alakszerűségére és kötelező tartalmi elemeinek meglétére, továbbá a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések. Vizsgálják a munkaviszony létesítésével, megszűnésével, illetőleg megszüntetésével összefüggő bejelentési-, valamint egyéb nyilvántartási kötelessége kötelezettségeket. Az ellenőrzés kiterjed a munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, valamint a szabadságra vonatkozó, jogszabályban vagy kollektív szerződésben előírt rendelkezések betartására, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő — a munkavállalót megillető — igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére. Vizsgálják a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről és foglalkoztatásáról szóló jogszabályok rendelkezéseinek betartását.

Megyénkben romlik a morál, ugyanis két év alatt jelentősen megugrott a munkaügyi elmarasztalások száma. 2011-ben és 2012-ben még nem tudott ilyen esetről a feketelista.hu. 2013-ban már 113 Veszprém megyei cég ellen kezdeményeztek munkaügyi elmarasztalást. Tavaly valamelyest javult a kép: 72-en kerültek be az Egyesített Feketelistába. A helyzetet súlyosbítja, hogy e vállalkozások jó része ellen adóvégrehajtást is kezdeményeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!