Gazdaság

2014.12.05. 19:07

Vállalkozók Napja 2014

Budapest – Az ország minden megyéjéből érkezett mintegy 600 vállalkozó részvételével tizenhatodik alkalommal rendezte meg a vállalkozók év végi ünnepségét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A hagyományosan a Művészetek Palotájában tartott Vállalkozók Napján magas szintű állami és szövetségi kitüntetések adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Demján Sándor, a VOSZ elnöke. Veszprém megyében négyen vehették át az Év Vállalkozója címet.

Osváth Sarolta

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke köszöntő beszédében a VOSZ hármas küldetését hangsúlyozta, kiemelve, hogy a klasszikus munkaadói szövetség aktívan részt vesz a társadalmi párbeszédben, és a kormánnyal illetve a szakszervezetekkel immár 26 éve törekszik a vállalkozók érdekében eljárni. - A VOSZ sokat vitatkozik – mondta - ; de a több mint 50 ezer tagja elvárja a határozott vélemény-nyilvánítást az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megrendezett 16. Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában 2014. december 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntötte a vállalkozókat, majd beszédében a gazdaságfejlesztési program vállalkozókat érintő intézkedéseit emelte ki. A következő években az EU-ból hazánkba érkező 12 ezer milliárd forintos forrásnak 60 százalékát fordítja a kormány a gazdaság fejlesztésére, amelynek egyik fő célja az ország újraiparosítása. 2015-ben minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési programja indul - mondta a miniszter - , amiben pedig meghatározó szerepet játszanak a hazai vállalkozások, különösen pedig a kkv-k. A kormány célja, hogy ebben a ciklusban folytatódjék a vállalkozók adózási terheinek megkezdett csökkenetése, néhány éven belül egykulcsos és a 10 százalékhoz közelítő társasági adót szeretnének bevezetni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megrendezett 16. Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában 2014. december 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kitért arra is, hogy a vállalkozások hitelezésének, a hitelállomány növekedésének feltétele a bankrendszer struktúrájának tervezett átalakítása: a nagyobb arányú hazai tulajdonlás stabilizálja a pénzintézeti szférát – jelentette ki. Hazánk máris Európa élvonalába tartozik a 2,5-3 százalék közötti gazdasági növekedést, az államháztartás tartósan 3 százalék alatti hiányát és a foglalkoztatási adatokat tekintve, s a jövőben az EU források hatékony felhasználásával nemcsak fenntartani, motorja is tud lenni a fejlődésnek – hangsúlyozta Varga Mihály.

Ezt követően a vállalkozói szféra legnagyobb ünnepén a kiemelkedő teljesítményeket díjazták: az Év Vállalkozója címet Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Lippert Róbert, az Alap Európa Kft, ügyvezető igazgatója, Radné Szabó Zsuzsanna, az Erra Transz Kft. irodavezetője és Horváth Balázs, a CoreComm SI Kft. ügyvezető igazgatója vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!