Gazdaság

2010.01.07. 07:00

Vadászat: szalonkákat számlálnak

Az Európai Unió madárvédelmi irányelve alapján a költésre készülő madarak elejtése tilos, emiatt a hazai vadászok kénytelen lemondani a szalonkavadászatról. Lehet, hogy csak kis időre...

Tremmer Tamás

Európában a szalonka terítéke jóval egymillió fölött van, miközben hazánkban évi hét-kilencezret lőttek a vadászok. Csakhogy míg a kontinens nyugati felén ősszel, addig nálunk tradicionálisan tavasszal, éppen a költési időszakban vadásztak rá.

A magyar vadászok azt szeretnék bebizonyítani, hogy a hazai teríték olyan alacsony mértékű, hogy semmilyen formában nem veszélyezteti a madárállományt. Ehhez viszont becsülni kell a vonuló szalonkák számát, az ellhullásukat. Éppen ezért az idei tavaszi vadászat helyett megfigyelési munkára vállalkoztak a puskások, hogy a lehető legtöbbet megtudják e kedvelt madárról. Tavaly február 28-án kezdődött és tíz héten át tartott az erdei szalonka tavaszi állományának felmérése, tudtuk meg Baracskay Lajos megyei koordinátortól.

Országszerte 901 megfigyelési pontot állítottak fel 467 vadásztársaság területén. Veszprém megyében 37 vadgazdálkodási egység vesz részt a programban, összesen 86 helyen figyelik a madarakat.

A tavaszi adatokból az látszik, hogy hazánk három nagy szalonkavonulási útvonal metszéspontja. Sőt, az is előfordulhat, hogy a madarak kis része nálunk telel.

Valószínűsíthető, hogy a vonuló állomány nagysága meghaladja azt, amire előzetesen gondoltak a vadászok. Ezeket bizonyítani kell, ezért a munka tovább folyt, hiszen az őszi vonulásról is képet szerettek volna kapni a szakemberek. A megfigyelés szeptember 15-én kezdődött és tíz héten keresztül, november végéig tartott.

Az adatok feldolgozása jelenleg is tart. Annyi azonban már most bebizonyosodott, a szalonka nemcsak tavasszal, hanem ősszel is jelen van hazánk erdeiben, igaz, sokkal kisebb létszámban, mint tavasszal.

Ősszel nem figyeltek a szalonkára, mert nincs tradíciója a vadászatának. Ilyenkor a szarvasbőgéssel, a társasvadászatokkal kötik le az energiájukat.Baracskay Lajos elmondta, a tavalyi megfigyelés az idén mintagyűjtéssel folytatódik.

Országos szinten 5298 minta begyűjtésére van lehetőség. A kvótákat szétosztották a megfigyelőállomások között. Ebből a keretből megyénk a harmadik legtöbbet kapta, összesen 362-t. A mintavételi darabszámokat standonként leosztották. A mintákból 96-ot be kell küldeni a soproni egyetemre, a többi szalonkáról pedig az előre meghatározott adatokat kell rögzíteni.

A megfigyelést és mintagyűjtést három turnusban végzik, február 16-március 6., március 7-március 27., valamint március 28-április 17. között. A szalonkaprogramot első évben az Országos Magyar Vadászkamara, illetve a területi szervei finanszírozták.

Idén már a vadásztársaságoknak is hozzá kell járulniuk a költségekhez, amit szerződéssel szentesítenek. Ezt követően a vadászati hatóságnál lehet megkérni az engedélyt a mintagyűjtés érdekében történő kilövésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!