Gazdaság

2014.04.15. 14:35

Új sertésbetegség ütötte fel a fejét

Két hét alatt több mint ötszáz sertést kellett, az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt, azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban.

Varga Ibolya

Ezt közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága. Januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát, ami a sertések és vaddisznók esetében rendkívüli gyorsasággal terjedő fertőzést okoz. Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az Európai Unión belüli kereskedelmet és a harmadik
országokba irányuló élő sertések és sertéshúson alapuló termékek exportját is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét, hogy az állategészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet. Ennek költségét az állattartónak kell állnia. Amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmány-nyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, a szállítót személyes felelősség terheli, és viselnie kell az ügylet minden jogi következményét. A Nébih kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék a hivatal ingyenesen és névtelenül hívható zöld számán (06-80/263-244).

A Nébih múlt pénteki információi szerint Veszprém megyében eddig nem találtak illegális sertésszállítmányt, így intézkedésre sem került sor. Fontos hangsúlyozni, hogy Magyarországon eddig még sosem állapították meg az afrikai sertéspestis jelenlétét. Az állategészségügyi szolgálat intézkedéseinek célja, hogy ez így is maradjon, az előírások a betegség behurcolásának megelőzését szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!