Gazdaság

2014.10.29. 14:41

Új kártevő jelent meg

Több szomszédos megyében is megjelent idén a dióburok-fúrólégy. A kártevő a közönséges és a fekete diót is károsítja.

Marton Attila

Az Észak-Amerikából származó rovar az 1980-as években jelent meg Európában, Magyarországon három éve találták meg az első példányokat, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

A kártevő idén Somogy, Vas és Zala megyében bukkant fel, a közeljövőben azonban tápnövényének széleskörű előfordulása miatt számíthatunk a gyors hazai elterjedésére és felszaporodására, közölte lapunkkal a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság.

A három-négy milliméter hosszú légyfajta hasonlít a jól ismert európai cseresznyelégyhez, amelytől a szárny mintázata alapján lehet elkülöníteni. Lárvái sárgák vagy sötét sárgák.

A rovar a dió zöld burkába süllyeszti tojásait júliusi és augusztusi rajzásakor. A dió héján ezután sötét foltok jelennek meg, amelyek később felpuhulnak, s ezen a felületen keresztül bejuthatnak és megtelepedhetnek a kórokozók is, amelyek akár a termés korai lehullását is előidézhetik.

A dióburok-fúrólégy zárlati kártevő, azaz észlelésekor, azt be kell jelenteni az illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak. A megtelepedésének és felszaporodásának késleltetése érdekében a megbarnult és lehullott diót javasolt összeszedni és megsemmisíteni. Lehetőség szerint a burokból kibújó lárva talajba jutását kell megakadályozni, ugyanis a lárvából fejlődő báb a talaj felső rétegeiben telel át. Nyáron a légy rajzása nyomon követhető sárga lapokkal, így könnyebben időzíthető a rovarölőszeres kezelés, tájékoztatott a kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!