Gazdaság

2015.01.21. 17:40

Új áfabevallási szabályok

Az adóévben jogelőd nélkül újonnan alakult adózóknak havi bevallási gyakoriságot ír elő az adózásra vonatkozó törvény január 1-jétől.

Heffler Péter

Főszabály szerint az általános forgalmi adót továbbra is negyedévente kell bevallani. Nem változott az sem, hogy az áfakörbe tartozó adóalanyok év elején a két évvel korábbi adatokból kiindulva megállapítják a tárgyévre vonatkozó áfabevallási gyakoriságot. Ez alapján a bevallás lehet éves, negyedéves, illetve havi. Az adóalanyoknak negyedévente továbbra is vizsgálni kell, hogy az elszámolandó adó alakulása alapján vagy a közösségi adószám igénylése miatt kötelezettek-e bevallási gyakoriságukat megváltoztatni.

A feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés, valamint a fiktív cégalapítások visszaszorítása érdekében az adózás rendjéről szóló törvény 2015. január 1-jétől havi bevallási gyakoriságot ír elő az adóévben jogelőd nélkül újonnan alakult adózóknak.

A havi áfabevallásra a megalakulástól számított adóévet követő év utolsó napjáig kötelezettek az adózók. Ugyanezen indokok alapján többletfeltétel a törvényben, hogy a bevallásra kötelezett adózó köteles negyedéves bevallásra áttérni abban az esetben, ha az adóévet megelőző második évben termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékének összege meghaladta az ötvenmillió forintot. További fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől – az adóalany bevallási gyakoriságától függetlenül – havi összesítő nyilatkozatadási kötelezettséget ír elő a törvény azoknak az adóalanyoknak is, akiknek tárgyévi unión belüli termékbeszerzése meghaladja a meghatározott küszöbértéket, vagyis az ötvenezer eurónak megfelelő összeget. Tehát a gyakoriságváltási kötelezettség nemcsak az eddig meghatározott termékértékesítések esetén vonatkozik az adóalanyokra, adott tájékoztatást a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!