Gazdaság

2015.01.27. 14:07

Több a dolgozó fiatal

Megyei körkép – Az év utolsó hónapjában 2900-zal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván, mint egy évvel korábban hasonló időszakban.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tájékoztatása szerint 2014 decemberében 10160 álláskeresőt tartottak nyilván, mely 2900-zal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az álláskereső pályakezdő fiatalok száma egy év távlatában ugyancsak csökkenő tendenciát mutatott.

A megye gazdaságilag aktív népességének 6,3 százaléka nyilvántartott álláskereső. 2014 utolsó hónapjában 5092 férfi és 5068 nő szerepelt a regisztrációban. A regisztrált álláskeresők körében a legfeljebb általános iskolai végzettségűek (37 százalék) és a szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezők (32,5 százalék) aránya a legmagasabb. A nyilvántartottak 16 százaléka szakközépiskolai, technikumi végzettségű, 9 százalék gimnáziumban érettségizett, a diplomások hányada pedig 5,5 százalék.

Az év végére valamennyi iskolatípusban végzettséget szerzett álláskeresők száma csökkent, a legnagyobb mértékben a szakmunkás-, valamint a szakközépiskolai bizonyítvánnyal rendelkezőké, akik több mint egynegyedével kevesebben szerepeltek a regisztrációban. Az év során javultak a szakképzettek elhelyezkedési esélyei, ami a versenyszféra megnövekedett keresletének köszönhető. Az elmúlt év utolsó hónapjába Veszprém megyében kettőezer új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!