Gazdaság

2014.10.28. 15:34

Tartósan lent marad? - Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A vállalkozói szféra és a magánszemélyek egyaránt üdvözölik az üzemanyagok árának csökkentését. A prognózis szerint akár egy évig is 400 forint alatt maradhat az ár.

Tremmer Tamás

A napokban ismét csökkent, ezzel több éves mélypontra mérséklődött az üzemanyagok ára. A csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 399-400 forintra, a benziné 385-386 forintra mérséklődött. A benzin literenkénti átlagára több éve nem volt 390 forint alatt, legutóbb 2011 szeptemberében kellett 385-389 forintot fizetni az üzemanyagért. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Mindenképpen jó, ha csökken az üzemanyagár, mert az a gazdaságra is pezsdítőleg hat, nekünk pedig az a fontos, hogy pörögjön a gazdaság, mondta dr. Peretsényi György, a Persped Kft. ügyvezetője. A nagyobb volumenű partnereikkel üzemanyag árkövető szerződéseket kötöttek, így itt nem érződik az áresés. Az eseti fuvaroknál viszont igen, a nagyobb nyereségtartalom pedig pozitív hatással van a cég működésére. Az az általános tapasztalata, ha nő az ár, a forgalmuk csökken, és ez ellenkezőleg is igaz. Örömteli lenne, ha tartósan 400 forint alatt maradna az üzemanyagár, mert az forgalmat generál, s jó hatással lenne a gazdaságra.

Nagyon örült az üzemanyagárak csökkenésének Merhala Béla, a Bakony Taxi Egyesület vezetője, szerinte minden személyszállító társa is így van ezzel: jó az ha kevésbé pörög a benzinkúton a számláló! Azt szeretnék, ha tartósan így is maradna, tette hozzá.

Ugyanakkor azt is jelezte, a fuvardíjak csökkenésére senki ne számítson. Az üzemanyagköltség a kiadásaiknak csupán egy kis része. Hat éve ugyanazzal a tarifával dolgoznak, 230 forintért mennek egy kilométert. Ez alatta marad a budapesti 280 forintos fix tarifának is, amit kettő éve határoztak meg. Amikor a 230 forintos tarifa mellett döntöttek, a jelenleginél alacsonyabb volt az üzemanyagok ára. Az elmúlt hat évben minden költségük emelkedett, és további újabb terheket raktak rájuk, ezért nem tudnak fuvardíjat mérsékelni.

Az üzemanyagok árát alapvetően három tényező határozza meg. nyilatkozta lapunknak dr. Hegedűs Miklós, GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Ezek pedig a következők: a kőolaj tőzsdei ára; a forint-dollár árfolyam alakulása; illetve az üzemanyag jövedéki adója és a 27 százalékos általános forgalmi adó.Az árcsökkenésben jelentős szerepet játszik, hogy az olaj hordónkénti ára a korábbi 100-110 dollárról 80-90 dollár közé esett, ami négyéves mélypont. A hazai piacon azért nem jelent meg ez a tíz százalékos csökkenés, mert közben a forint gyengült a dollárhoz képest. Míg 8-10 éve 160 forintot kértek egy dollárért, ma 245-öt, ez pedig felfele vinné az árakat.

Dr. Hegedűs Miklós szerint az elkövetkezendő fél-, egy évben nem várható drámai változás, az üzemanyagok ára hazánkban tartósan 400 forint alatt maradhat. A tőzsdei árak növekedésére nem számít, mert túlkínálat van: magasak a készletek, a kitermelés szintje pedig meghaladja a fogyasztásét. A forint további gyengülése viszont hozhat némi drágulást. Azonban hozzátette, a kőolaj árára nehéz pontosat mondani, hiszen elég egy konfliktus a világban – lásd Közel-Kelet, Szíria, Iszlám Állam -, máris borulhat a biztosnak mondott prognózis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!