Gazdaság

2014.08.15. 11:16

Tanúsítvány százhúszezerért

Általánosságban tisztában vagyunk azzal a ténnyel (igaz, nem mindenkinél tudatosult még), hogy fogyóban van a Föld fosszilis energiakészlete.

Nagy Imre

Az Európai Unió ezért is írta elő kötelező jelleggel a tagországok számára, hogy el kell készíteni az épületek energia-hatékonyságának tanúsítványát.  A cél, hogy viszonylag rövid időn belül minden tagországban csökkenjen az épületek energiafogyasztása. A tanúsítvány beszerzésének módját, az ezzel kapcsolatos előírásokat Magyarországon a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet határozza meg. Eszerint 2012. január 1-je óta kötelező elkészíttetni a lakás, ingatlan „zöld kártyáját" új épület építése, a meglévő értékesítése, vagy tartós bérbeadása esetén.

A rendelet kezdetben szabályozta a készítésért felszámolható díjakat is, ám ez később kikerült a jogszabályból, ma a költségeket a szabadpiaci ár határozza meg. A közelmúltban  egy, a tanúsítvány elkészítésével foglalkozó vállalkozás emberei járják lakóhelyemen a társasházakat, s főként nyugdíjasokat igyekeznek rábeszélni arra, hogy velük készíttessék el ezt a bizonyos iratot. Mindezt természetesen szakszerű magyarázattal támasztják alá, az érvek közt szerepel az unokák öröklése, a részletfizetés lehetősége, a lakás nyílászáróinak cseréje, és számos egyéb, megdönthetetlen bizonyíték.

A megrendelés ott helyben aláírható, előlegről is szó lehet, a meggyőzés pedig ott végződik, hogy ha nem ők, és nem most, akkor ez az eljárás később bárkivel csak drágább lesz.  Mindezt potom 120 ezer forintért vállalja be az illető  cég. Utánanéztem: az internet hemzseg a jobbnál jobb ajánlatoktól. Ezek kb. két-három órás munkával vállalják a tanúsítvány elkészítését. Akciósan már háromezerért, de találkoztam tizenötezres ajánlattal is. Ez volt a legmagasabb. Meggondolandó tehát, hogy ki, mikor, kivel készítteti el lakásának tanúsítványát. Ne kapkodják el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!