Gazdaság

2017.03.15. 17:45

Támogatással fejlesztik a szálláshelyeket Alsóörsön és Paloznakon

Alsóörs, Paloznak - A két település szállásadói a befizetett idegenforgalmi adójuk egy részét pályázhatják vissza 2017-ben. A cél a szállásadók minőségi fejlesztésre ösztönzése az idegenforgalmi adóbevételek beruházásokra történő visszaosztásával.

Szendi Péter

A rövid távú cél a vendég-elégedettség növelése, a komfortérzetük javítása, a térség fejlesztése. A közép- és hosszú távú célok közé a vendég-éjszakák számának növelése, a települések versenyképességének javítása tartozik, de egyértelmű cél a gazdaság fehérítése, azaz az ifa-bevallás reformja is.

Mint azt Báró Bélától, Alsóörs jegyzőjétől megtudtuk, több oka volt annak, hogy ezt a pályázatot kiírták. - Sajnos nálunk is elég problémás az idegenforgalmi adó nyilvántartása és beszedése. Legalább "kiszürkíteni" szeretnénk az adóbevallást. De ennél is fontosabb, hogy a hozzánk látogatók minőségi szolgáltatást kapjanak. Nem véletlen a mottónk, hogy Alsóörs vár, marasztal, visszavár.

Báró Béla, Alsóörs jegyzője Fotó: Szendi Péter

A szobakiadók Alsóörsön 20 százalék, Paloznakon 50 százalék önerővel, maximum 500 ezer forintra pályázhatnak. Az elnyert összeg felhasználása széles körű, az eszközbeszerzéstől a szolgáltatásfejlesztésig terjed. A TDM-szervezet tagjai között bevezetett Riviéra minősítő és családbarát, kerékpárosbarát, állatbarát védjegyrendszer alapján a szállásadónak minősítésben kell csillagot emelnie vagy szolgáltatását kibővítenie a pályázat segítségével.

Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere is üdvözölte ezt az újfajta kezdeményezést. A községben pár évvel ezelőtt ugyan volt hasonló pályázati kiírás, de akkor az önkormányzat bonyolította le a pályáztatást. - Mindez érdeklődés hiányában megszűnt, mert egyre kevesebb lett a bejelentett szálláskiadó.

Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere Fotó: Szendi Péter

Miután újra egyre többen keresnek fel szálláshelyeket, a szobakiadóknak szeretnénk abban segíteni, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak a Paloznakra látogatóknak. Ebből a pályázati forrásból a házába beszereltethet légkondicionálót, rendbe teheti az udvarát, vagy éppen kicserélheti a régi, kopott bútorait.

Az önkormányzatok az erre elkülönített összeget a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesületnek adják át, mely a hozzá beérkezett pályázatokat 2017. március 31-ig elbírálja, így a főszezonra a tervezett szálláshelyfejlesztések elkészülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!