Gazdaság

2017.02.20. 17:40

Egyre többen érdeklődnek az okos lakások iránt

Az elmúlt hónapokban tapasztalható ingatlan-piaci fellendülés várhatóan idén is folytatódik, s különösen magas emelkedés figyelhető meg az új építésű lakásoknál. S bár egyre több új lakás épül, nem egyszerű megtalálni közöttük a tökéletes otthont.

Napló-információ

A GDN Ingatlanhálózat közleményében összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni az ingatlanvásárlásnál.

- Hiába tűnik minden tökéletesnek, a végső döntés meghozatala előtt mindenképpen ellenőrizzük a kivitelező már korábban átadott
beruházásait. A legnagyobb biztosítékot a jó minőségre ugyanis a beruházó előző munkáiból kaphatjuk, vagy éppen ez lehet az, ami elve-szi a kedvünket a vásárlástól. Hasznos, ha utánanézünk, mióta működik a cég a piacon. Tekintsük meg a korábban épült társasházakat, ha lehetőségünk nyílik rá, beszélgessünk a már beköltözött lakókkal. Voltak-e garanciális problémák, ha igen, hogyan állt a kivitelező a javításokhoz. Fontos, hogy kövessük az építkezés szakaszait, akár egy általunk választott szakemberrel, és ellenőrizzük a munkálatokat - tanácsolja a társaság divízióvezetője, Tőkés Levente. - Gyakori hiba, hogy figyelmünket a lakásbelsőre fókuszáljuk, és nem figyelünk a tárolóhelyiségek kialakítására, netán olyan garázst választunk, amit a mindennapokban nehezen lehet majd használni.

Az új építésű ingatlan adásvételi szerződése jogi szempontból rejthet veszélyeket a vevőkre nézve, hiszen ezeket a szerződéstervezeteket a beruházó jogi képviselete készíti el, és nem minden esetben sikerül mindkét fél, azaz az eladó és a vevő számára is elfogadhatóvá tenni. Ezért az aláírás előtt javasolt átnézetni a saját ügyvédünkkel, hogy érdekeink ne sérüljenek, hívja fel a figyelmet a szakember.

A vevők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energia- és költséghatékonyságra, a környezetvédelemre, a megújuló energiák használatára, mind többen keresnek passzív házakat
Fotó: Shutterstock

- Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk ingatlantörzskönyvvel rendelkező új építésű lakást, mely pontos eligazítást nyújt számunkra az ingatlan műszaki állapotáról, jogi helyzetéről és reális piaci értékéről. Ezzel időt és energiát spórolunk meg, valamint elkerülhetjük a későbbi vitás helyzeteket - teszi hozzá Tőkés Levente.

A GDN előrejelzései szerint a kormány által bejelentett intézkedések, a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) kibővítése és a lakás- piaci tranzakciókhoz kötődő áfacsökkentés együttesen hatnak és eredményezik a lakáspiac élénkülését.

Tapasztalataik szerint az új építésű lakásoknál a vásárlóknak már nem csak az esztétikai és szociális igények kielégítése a fontos. Legalább ilyen hangsúlyt fektetnek az energia- és költséghatékonyságra, a környezetvédelemre, a megújuló energiák használatára, s keresnek passzív házakat is. Ugyanakkor egyre többen érdeklődnek a digitális újdonságokkal felszerelt, úgynevezett okos lakások iránt is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!