Gazdaság

2014.12.22. 18:55

Szankciós jelleggel törölt adószámok

A Nemzeti Adó és Vámhivatala 2012. januártól szankciós jelleggel, bizonyos feltételek esetén törölheti cégek adószámát. Megyénkben eddig 26 vállalkozás esetében jártak el így.

Tremmer Tamás

Az állami adóhatóság akkor törli a cég adószámot, ha az adózó által a rá irányadó szabályoknak megfelelően bejelentett székhelye nem valós cím; vagy az adózó a rá irányadó szabályoknak megfelelő szervezeti képviselőt az állami adóhatósághoz nem jelentette be; vagy az adózó ellenőrzése alapján hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó által bejelentett szervezeti képviselő nem valós személy, tájékoztat a feketelista.hu.

Ilyen esetekben az adóhatóság felszólítja az adózót, hogy a felszólítás kézbesítésétől számított 30 napon belül hárítsa el az akadályt. Abban az esetben, ha az adózó nem tesz eleget a felszólításnak és mulasztását nem menti ki, az állami adóhatóság a határozat jogerőre emelkedésének megállapítását követő napon a cégbíróság elektronikus értesítésével kezdeményezi az adószám-törléssel érintett adózó megszüntetésére irányuló eljárást.

Az ilyen adószám-törlése esetén, az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adózóknál az állami adóhatóság a jogerőre emelkedés megállapítását követő napon megkeresi az egyéni vállalkozók nyilvántartását vezető szervet a törlés tényének és időpontjának az egyéni vállalkozók nyilvántartásába való bejegyzése érdekében, más, cégbírósági bejegyzésre nem kötelezett adózó esetében a törlésről értesíti az adózó nyilvántartását vezető egyéb szervet.

Az Egyesített Feketelista adatai szerint Veszprém megyében 2012. januárja és 2014. december 15-e között szankciós jellegű adószám törlés összesen 26 cég esetében fordult elő.

Címkék#adószám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!