Gazdaság

2014.08.19. 06:18

Szakmai felügyeletet kaptak az erdőgazdaságok

A korábbi banki szigor helyett a jövőben inkább a szakmai irányítás lesz a jellemző az állami erdőgazdaságok életében.

Tremmer Tamás

Az elmúlt hónap közepétől a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) helyett az állami erdőgazdaságok új tulajdonosi joggyakorlója a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkársága. A változás megyénk erdőgazdaságait is érintette.

Jelenleg zajlik az átadás-átvétel, valamint az elmúlt időszak gazdálkodásának az átvilágítása, mondta megkeresésünkre Varga László, a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Úgy gondolja, a váltás zökkenőmentes lesz. A bankra jellemző pénzügyi gazdálkodási szemlélet helyett a szakmai szempontok kerülnek előtérbe. Ezzel kapcsolatban nagy és reményteljes várakozásaik vannak. Számukra különösen fontos, milyen lesz az erdőgazdaságok viszonya a nemzeti parkokkal és a természetvédelemmel, valamint miként alakul a hazai faipar további sorsa. Az elképzelések szerint Nyugat-Dunántúlon kialakítanak egy centralizált fűrészipari központot, Pápán azt szeretnék, ha ez Franciavágás lenne.

A „tulajdonosváltás” tetszik Tengerdi Győzőnek, a Verga Zrt. vezérigazgatójának is, szerinte ennek számtalan gyakorlati előnye lehet. Kifejtette, az erdőgazdaságok az elmúlt években egy markáns fejlődési folyamaton mentek keresztül. 2010-ben, amikor az MFB-hez kerültek, feszes banki szigort kaptak, ami jót tett a cégcsoportnak, pénzügyi, gazdasági stabilitás terén meg is lett ennek a hozadéka.

Azzal, hogy szakmai felügyelet alá kerültek, megteremtődnek a továbbfejlődés feltételei. Az állami tulajdonú földekkel kapcsolatosan számtalan megoldandó ügy van. Azzal, hogy sokkal közelebb kerültek a Nemzeti Földalaphoz, a napi ügyintézés könnyebb és hatékonyabb lesz. Az FM alá tartoznak a szakhatóságok, a törvény előkészítés és alkotás szakmunkái. Ha e szakmai műhely közelébe kerül a cégcsoport, annak úgyszintén gyakorlati haszna van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!