Gazdaság

2014.04.15. 14:33

Stabilizálódó vadhúsárak

Stabilizálódik a vadhús ára, igaz, a pár évvel ezelőtti csúcstól messze van, de a vadgazdálkodóknak már némi megnyugvást jelent a mostani a helyzet is.

Tremmer Tamás

Az üzletek árain nem érződött, de 2012-ben összeomlott a hazai vadhúspiac, a felvásárlói árak soha nem látott mélypontra estek. A vadgazdálkodókat feszítette, hogy rengeteg volt a nagyvad, a számukat gyéríteni kellett, közben pedig a kereskedők, a hűtőházak fillérekért veszik át tőlük a vadhúst.

Ma már javuló helyzetről számolt be Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke. Elmondta, tavaly év közepétől stabilizálódni látszik a vadhús ára, igaz, a korábbi csúcstól még messze van. Ez a fixnek tűnő árszint a vadgazdálkodóknak némi megnyugvást hozott. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az osztályba sorolástól függően átlagosan 300 forint körüli összeget kapnak a vaddisznó kilójáért, szarvasnál 600, őznél pedig 1000 forint az átlagos felvásárlási ár.A húskereskedőktől mindig azt hallják, hogy értékesítési nehézségeik vannak, azért nem lehet elérni a korábbi, a jelenleginél jóval magasabb árat. A piacon mindig megjelenik egy-egy új szereplő, aki némileg magasabb árat kínál, de ez is csak kezdetben fordul elő. A kormányzat szándéka, hogy a vadhúst bevigyék a felnőtt közétkeztetésbe. Pap Gyula jelezte, erről ők is tudnak. Szerinte ez jelentősen lendítene a forgalmon. Ha van is rá példa, egyelőre még nem lehet tömeges, mert akkor a vadgazdálkodók is éreznék a kereslet élénkülését.

Címkék#vadhús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!