Gazdaság

2014.09.11. 17:57

Seszták Miklós: minden polgár fontos

Herend – A rezsicsökkentésben a szemléletet kell értékelni: a kormány elvesz azoktól, akik hasznot húztak az elmúlt években. Mindezt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jelentette ki a csütörtök esti herendi lakossági fórumon.

Tremmer Tamás

A miniszter az október 12-i helyhatósági választások kapcsán hangoztatta, minden önkormányzat, minden állampolgár életében fontos ez a nap, az idén pedig különösen. 1990 után ez lesz az első öt éves mandátumot biztosító helyhatósági választás, így legközelebbi időpont nem esik egybe az országgyűlési képviselő választásokkal. Jelezte, pártpolitikai hovatartozástól, pártszimpátiától függetlenül a magyar kormánynak minden állampolgár fontos.


Seszták Miklós miniszter beszél a herendi lakossági fórumon. Mellette Jánszky László, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje (Fotó: Nagy Lajos)

Seszták Miklós a kormány elmúlt négyéves, általa sikeresnek ítélt tevékenységéből két nagy dolgot emelt ki. Egyik az adósságkonszolidáció, amivel kiszabadították az adósságcsapdában fuldokló önkormányzatokat. A másik nagy tett pedig a rezsicsökkentés, ami, kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de mindenkit érint. A miniszter hangsúlyozta, a fizikai megvalósítás mellett a szemléletet kell értékelni: a kormány elvesz azoktól, akik hasznot húztak az elmúlt években.

A következő hétéves uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban kitért arra, hogy a 7000 milliárdos forrás 60-65 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani, feltett szándékuk a kisvállalkozók helyzetbe hozása, exportképességük fokozása.

Hangsúlyozta, az állam is lehet jó gazdája egy vállalatnak, ezt példázza a Herendi Porcelán Manufaktúra (HPM) eredményes működése. A vállalat jövőjével kapcsolatban megjegyezte, a kormány elkötelezett amellett, hogy lehet jól működő állami vállalatokat létrehozni. A HPM a nemzeti vagyon része, nem is lehet értékesíteni.

A magyar állam minden promóciót, gazdaságélénkítő eszközt bevet annak érdekében, hogy a Herendi márkanevet a világban minél markánsabban meg tudják erősíteni. Példaként megemlítettem, hogy egy felmérés alapján a legismertebb országbrand a Herendi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!