Gazdaság

2014.08.18. 07:45

Reklámadó: kicsik is érintettek lehetnek

Bármennyit is költ egy kisvállalkozó reklámra, minden esetben kérjen nyilatkozatot a reklámot teljesítő cégtől, ezzel ugyanis mentesülhet az adófizetési kötelezettség alól.

Tremmer Tamás

A reklámadóról szóló törvényt rendkívüli gyorsasággal vezették be idén nyáron. Az új adónem a reklámok közzétételéből származó bevételeken túl a saját célú reklámköltéseket is megadóztatja. Nem csupán a médiaszolgáltatókra, hanem szektortól függetlenül valamennyi jelentős reklámtevékenységet folytató vállalkozásra hatással lehet. Elsődleges adókötelezettként a médiaszolgáltatók és a saját célú reklámot folytatók merülnek fel, ám a reklámtartalmat megrendelő adóalanyok (másodlagos adókötelezetti kör) is érintetté válhatnak, így például kisvállalkozók is.

Kiss Mária könyvvizsgáló, a Tömpe és Társa Kft. ügyvezetője a Naplónak elmondta, a reklámot közzétevőknek – például médiacégeknek – évi 500 millió forint feletti árbevétel után kell adót fizetniük. A másodlagos adókötelezetti körnek – a hirdetések megrendelőinek - havi 2,5 millió forintot meghaladó reklámköltség után kell adót fizetni, amelynek mértéke egységesen 20 százalék. Ezt a határt egy kisvállalkozó is elérheti, hívta fel a figyelmet Kiss Mária. A törvény nem évi átlag-, hanem havi költésről szól, ezért ha egy vállalkozás például reklámszerződést köt egy sportegyesülettel, ennek összege pedig túllépi a határt, máris adókötelezetté válik.

Van azonban „menekülő útvonal” a kicsik számára. A könyvvizsgáló jelezte, akinél megrendelik a reklámot, annak kötelessége nyilatkozni, hogy ő fizet-e reklámadót. Ha igen, a megrendelő máris mentesült a reklámadó fizetési kötelezettség alól. Ha nincs adófizetési kötelezettség, bevallási kötelezettség sincs! Ugyanakkor, ha nem kap nyilatkozatot a kisvállalkozó, de a 2,5 milliós határ alatt költ mondjuk 300 ezer forintot, ekkor ez az összeg viszont társasági adóalap növelő tényezővé válik!

Az első adóelőleg-bevallási és -fizetési kötelezettséget a naptári év szerint adózóknak a 2013-as tényadatok alapján augusztus 20-ig – a nemzeti ünnep miatt augusztus 21-ig – kell teljesíteni. A másodlagos adókötelezettséget a reklámadó törvény hatálybalépését, azaz az augusztus 15-ét követően kézhez kapott számlák és bizonylatok alapján először szeptember 20-ig – a hétvége miatt szeptember 22-ig – kell majd bevallani és befizetni, majd ezt követően havonta rendezni.

Címkék#reklámadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!