Gazdaság

2017.02.24. 12:46

Többet fordít a kormány nemzetpolitikára

Balatonalmádi – A Kárpát-medencében élő magyarok szülőföldön való boldogulásához gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van, mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a külhoni magyar családi vállalkozások éve programsorozat pénteki nyitókonferenciáján.

Marton Attila

Potápi Árpád János megnyitójában hangsúlyozta, 2010-ben irányváltás történt a nemzetpolitikában, amit az is jelez, hogy az utóbbi években folyamatosan emelkedett a kormány által e területre fordított összeg nagysága. Kiemelte, a tavalyi 28 milliárd forint után idén 73 milliárd forint jut nemzetpolitikára. Az államtitkár elmondta, a támogatások legfőbb célja az elvándorlás és a népességcsökkenés megállítása, a programokkal igyekeznek a szülőföldön való boldogulást segíteni. Megjegyezte, az oktatási és szociális támogatások mellett az utóbbi években gazdaságpolitikai eszközöket is bevonnak ennek érdekében.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Fotó: Pesthy Márton

Felidézte, az államtitkárság 2012 óta rendez tematikus éveket, a programokra fordított támogatások összege folyamatosan emelkedik, idén egymilliárd forint áll rendelkezésre. Az első évben a külhoni óvodák, a következőben a kisiskolások, majd a felsősök, 2015-ben pedig a külhoni magyar szakképzés köré szervezték a programokat. Tavaly a külhoni magyar fiatal vállalkozóknak hirdettek programot, közel 120 cég mintegy 600 millió forint támogatáshoz jutott. Idén két pályázatot is kiírnak: a külhoni családi vállalkozások 600 millió forintra, míg a fiatal vállalkozók 230 millió forintra pályázhatnak. A program idén is Kárpát-medencei körútra indul, amelynek keretében tréningeket és workshopokat is szerveznek külhoni vállalkozásoknak.

A balatonalmádi szállodában rendezett háromnapos konferencián mintegy 180 családi vállalkozás képviselteti magát. Pénteken kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Kárpát-medencében működő legnagyobb családi vállalkozások vezetőinek részvételével, délután a család és a vállalkozás témakörében tartanak workshopot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!