Gazdaság

2014.12.10. 12:10

Nemek munkahelyi szerepe - A nők tényleg kevésbé bírják a konfliktusokat?

Bár eltérések mindig is lesznek nők és férfiak között, mégis ennek köszönhetően teremthető egészséges egyensúly mind a munkahelyen, mind pedig a magánéletben. A két fél kiegészíti egymást, mindenki másban hatékony, mindenkinek mások az erősségei. Fontos azonban, hogy mindig minden személyt globálisan lássunk, hiszen nincs két egyforma nő és nincs két egyforma férfi sem.

Tremmer Tamás

Vajon tényleg igaz, hogy a nők kevésbé bírják a konfliktusokat? A férfiak valóban alkalmasabbak vezetőknek? Biztosan a nők rivalizálnak többet? Egy felmérésben a női és a férfi munkastílus között fellelhető különbségeket vették górcső alá. A kérdőíveket 382 személy (237 nő, 145 férfi) töltötte ki. A tapasztalatakról Egyed Ildikó vezető tanácsadót kérdeztük.

A nők-nők közötti munkaviszony kapcsán többségében az átlagos, nem túl szoros munkakapcsolat a domináns (48 százalék). Közvetlen, jó hangulatú kapcsolatról 43 százalékuk nyilatkozott, viszonylag semleges, nem túl közvetlen munkakapcsolatra csupán kilenc százalékuk „panaszkodott”.

A válaszadó nők összesen 58 százaléka ápol közvetlen, jó hangulatú, szinte baráti viszonyt férfi kollégáival, 39 százalék átlagos munkakapcsolatról számol be, míg mindössze három százalék vélekedik nem túl közvetlen munkakapcsolatról. Az arányokat megvizsgálva egyértelműen láthatjuk, hogy a nők férfi kollégáikkal pozitívabb munkakapcsolatot ápolnak.

A férfi-férfi munkakapcsolatra 55 százalékban a közvetlen, jó hangulatú viszony a jellemző, melytől 15 százalék híján elmarad az átlagos munkakapcsolat (40 százalék). A férfiak esetében tehát a baráti viszony dominál. Mindössze 5 százalék érzi, hogy nem túl jó a kapcsolata férfi kollégáival.

A férfi-nő vonatkozásában szintén nagyon hasonló eredményt kaptunk. A férfiak 53 százaléka közvetlen, jó kapcsolatot ápol női kollégáival. 40százalék-ban jellemző az átlagos kapcsolat, ami teljesen megegyezik férfi társaikkal kapcsolatos érzéseikkel. Mindössze hét százalék véli úgy, hogy nem túl közvetlen a viszony női kollégáival.

A nők nőkkel való rivalizálása (28 százalék) sokkal magasabb százalékot üt meg, mint férfi kollégáikkal (5 százalék), akikkel az esetek 58 százalékban egyáltalán nem is jellemző a rivalizálás. 36 százalék (nő-nő) és 37 százalék (nő-férfi) esetében pedig nem mindennapos, csak néha-néha fordul elő versengés. A nők ugyanennyi százalékánál (36 százalék) nő-nő között egyáltalán nem érezhető a versengés, hanem fej-fej mellett, csapatban dolgoznak együtt.

A férfi-férfi kollégákkal való versengése igen kis arányban, mindössze hat százalékban jellemző, a női munkatársaikkal szemben az érték már 18 százalékra emelkedik. A nem mindennapos és nem állandóan jellemző versengések itt férfi kollégákkal szemben 42 százalék, míg női kollégákkal szemben 34 százalékot ért el. Összességében elmondható, a nők sokkal nagyobb arányban versengenek női, mint férfi kollégáikkal, ugyanakkor a férfiak nagyobb hányada érzi úgy, hogy a nőkkel gyakrabban kerül versenyhelyzetbe, mint férfi társaival.

A vezetői szerep firtatása kapcsán részben visszaköszönnek a sztereotípiák, csak igen kis százalék gondolja, hogy elsősorban inkább a nők alkalmasak vezetői szerep betöltésére - mind a nők és mind a férfiak így vélekednek, 5 százalék, illetve 4 százalékos eredménnyel. A férfiakra vonatkozóan ugyanerre a kérdésre 17-29 százalékos arányban oszlik meg a nők és férfiak válasza. Ami bizakodásra ad okot, hogy a többség úgy gondolja, változó, hogy a nő, vagy a férfi alkalmasabb-e a vezetői pozíció betöltésére. Ez egy reális megközelítés, hiszen ez sok mindentől függhet: magától a munkakörtől, elvégzendő feladatoktól, szükséges kompetenciáktól (és a többi). A nők 78 százaléka, a férfiak 67 százaléka vélekedik erről így.A nők (71 százalék) és a férfiak (76 százalék) hasonlóan viszonyulnak a kritikához. Többségük úgy véli magáról, hogy elfogadják a kritikát fenntartás nélkül, amennyiben az megalapozott és ezt szem előtt tartva igyekeznek változtatni, a továbbiakban fejlődni a meghatározott területeken.

Hogyan kezeli a munkahelyi konfliktusokat? Szembetűnő, hogy a férfiak mindössze 4 százaléka állítja, hogy nehezen viseli a konfliktusokat és azok megviselik őket. Ez a szám nem meglepő, ugyanis a férfiak a kellemetlenebb helyzetek általában jobban, vagy inkább máshogy kezelik. Nem veszik úgy a lelkükre, mint a nők, nem csinálnak belőlük érzelmi kérdést, hanem igyekszenek tárgyilagosan, higgadt fejjel megoldani a helyzetet, ahogyan ezt a férfi válaszadók 33 százaléka is állítja.

A nők összesen 16 százaléka mondja, hogy nehezen jut túl a konfliktus helyzeteken és azok őket érzelmileg jobban megviselik, így inkább kerülik ezeket a szituációkat, mert számukra nehéz ennek a kezelhetősége. További 26 százalékuk állítja, hogy igyekeznek nyugodtan megoldani a helyzetet, tiszta fejjel. Emellett 32 százalékuk mindig figyelembe veszi a másik fél érdekét is, megvizsgálja az érem mindkét oldalát, majd ennek megfelelően igyekszik igazságosan megoldani az adott szituációt. Ez a férfiak 36 százalékra szintén jellemző.

A továbbiakban a nők 26 százaléka és a férfiak szintén 26 százaléka a kialakult helyzettől és érdekektől függően kezeli a szituációt. Minden konfliktusnak más a kiváltó oka, más a mélysége, ebből adódóan nem lehet mindegyiket hasonlóan megoldani. Változó az is, hogy kit mennyire érint az adott problémás szituáció, ennek függvényében mennyire tudja higgadtan, vagy érzelmektől mentesen kezelni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!