Gazdaság

2014.04.10. 14:20

Nem a szabad szeszfőzésre

Az Európai Unió nemet mondott a házi pálinkafőzésre, az Európai Bíróság megálljt mondott a kormány engedményére.

Tremmer Tamás

Megszületett az uniós ítélet a házi pálinkafőzés ügyében, eszerint a magyar jogszabály uniós jogba ütközik, mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága. A pálinkafőzést 2010-ben az Orbán-kormány egyik elő intézkedéseként, a 29 pontos első gazdasági akcióterv részeként liberalizálták.

Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke a Naplónak kifejtette, nem lepődött meg az ítéleten, ő már a magyar jogszabály meghozatalakor arra figyelmeztetett, hogy ez uniós jogba ütközik. Hozzátette, a hazánk által aláírt uniós csatlakozási szerződésben az áll, hogy 50 liter 86 százalékos gyümölcsszesz főzhető kedvezményes adóval, és ez az intézkedés legkorábban 2015-ben vizsgálható felül. A házi pálinkafőzés engedélyezésével az Orbán-kormány ezt felülírta. Az általános forgalmi adó és a jövedéki adó egy része az Európai Uniót illeti, ez is szerepet játszott abban, hogy az Európai Bizottság 2013. februárjában úgy határozott, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon, reagált az ítéletre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csalló Jenő szerint továbbra is van mozgástere a kormánynak, mivel a teljes és pontos ítéletet nem ismeri, így nem tudja, hogy mekkora. Az azonban meggyőződése: a továbbiakban nem lehet opció az, hogy otthon, mindenféle korlátozás és regisztráció nélkül a jövőben is szabadon lehessen főzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!