Gazdaság

2014.11.03. 16:05

Cafetéria - Végső soron majd a munkavállaló fizet?

Jelentősen emelné a kormány a béren kívüli juttatások adóját a tervek szerint. Ez azt jelentené, hogy a nagyon népszerű és sokak szerint gazdaságélénkítő SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány adóterhe 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőne.

Prevics Éva

A szálloda- és étteremtulajdonosok aggódnak, több szervezet pedig arra inti a kormányt, hogy gondolja át a tervezetet, mert a megnövelt terhet szinte biztosan a munkavállaló fizetné meg. A kormány 2012-ben egyszer már meg akarta emelni jelentősen a béren kívüli juttatások adóját, de akkor azt a javaslatot visszavonta, mivel kiderült, hogy a munkaadók nagy része ez esetben megszüntetné a cafeteriát. Így végül csak egy viszonylag kis mértékű emelés mellett döntöttek. Most a tervek szerint az adóterhek 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőnének.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azt javasolja közleményében, hogy ne változtassanak az adóterheken. Szerintük ez különösen a kis- és középvállalatokat sújtaná. A magyarok szívesen használnak cafateriát pihenésük alatt, melynek látványos gazdaság élénkítő hatása is volt. A szövetség szerint az elmúlt időszakban a csaknem egymillió kártyatulajdonos főleg hazai tulajdonban lévő, vidéki gyógy- és wellness-szállodákban fizetett ezzel. A szervezet szerint a juttatások komoly adóemelése most éppen az uniós forrásból létrehozott, az elmúlt években élénkülő forgalmú szállodák működését veszélyeztetné.

Balatonfüreden a Borcsa étteremben gyakran előfordul, hogy minden harmadik vendég SZÉP-kártyával fizet. Felvételünkön Simon Tamás felszolgáló, a vendégek: Budai Kitti és Bakos Betti (Fotó: Prevics Éva)

A cafeteriatrend.hu weboldal nem reprezentatív felmérése szerint a munkáltatók több mint 42 százaléka az emelkedő közterhek mellett biztosítana ugyan juttatást munkatársainak, de csökkentené azok értékét. A munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana cafateriára jövőre is, de a dolgozóknak kevesebb maradna. A különbözet fedezné a szükséges többlet adóforintokat. Mivel főleg a nagyobb létszámú cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók több mint 72 százalékánál valósulna meg ez a forgatókönyv - írja a cafeteriatrend.hu.

A válaszadók több mint 18 százaléka a cafeteriára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak. Ebben az esetben körülbelül harminc százalékkal csökkenne a munkavállalók által igénybe vehető plusz juttatások nettó értéke.

A megkérdezett vállalatok 24 százaléka egyáltalán nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást, és nem is pótolná ennek kiesését semmilyen formában, a munkáltatók csaknem hét százaléka pedig osztozna a munkavállalóival a közterheken.

A belföldi vendégek tizenöt százaléka fizet SZÉP-kártyával az Anna Grand Hotelben - mondja a szállodaigazgató.

Szijártó Csaba szerint ha ezen a területen visszaesés történik, azt bizony megérzi a hotel. Ha kisebb a forgalom, kevesebb a bevétel is, ez pedig költségcsökkentésre kényszerít egy vállalkozást. Egy hotelben pedig nem egyszerű csökkenteni a kiadásokat, így a vállalat kénytelen a munkavállalókon spórolni.

A Balaton étterembe leginkább olyanok fizetnek kártyával vagy utalvánnyal, akik másként nem engedhetnék meg maguknak, hogy étterembe járjanak - mondja az üzletvezető. Molnár Ferenc hangsúlyozta: ezek a vendégek mindig nagyon hálásak, hogy tudnak ilyen módon fizetni, hiszen pénzt nem tudnának áldozni arra, hogy az egész család elmenjen vendéglőbe.

Kiemelte:az étteremnek jelentős forgalomkiesést okozna, ha emelnék a cafateria adóját, hiszen a vendégek 30 40 százaléka így fizeti a számlát. A balatoni vendéglátósoknak eddig is nehéz volt kihúzni a telet. A cafateria segített a holt szezonban, ha már ez sem lesz, könnyen lehet, hogy be kell zárni télen. Ekkor viszont a munkaerő vész el, így is nehéz megfelelő személyzetet találni, mert a jó szakembert nagyon megbecsülik külföldön - mondja.

A Borcsa étterem tulajdonosa szerint is nagyon hátrányosan érintené az éttermeket, ha bekövetkezne az adóemelés. Tavaly a vendégek 30 -40 százaléka fizetett SZÉP-kártyával, ha azonban megemelik a juttatás adóját, akkor ez visszaeshet akár két-három százalékra is - mondta Varga János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!