Gazdaság

2017.08.13. 19:25

Válogathatnak a munkakínálatból a diákok

PÁPA - A szünidőben több tanuló gondolkodik el a diákmunka lehetőségén, hiszen ilyenkor megnövekszik a szabadidő, és a zsebpénz mellé a pluszbevétel, valamint a megszerezhető tudás is jól jöhet.

Laskovics Márió

A fiatal munkakeresők körében kitüntetett szerepet kapnak az iskolaszövetkezetek, hiszen a diákok rajtuk keresztül gyorsabban találhatják meg a számukra legmegfelelőbb munkát. Sokan azonban nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen előnyöket jelent az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavállalás.

Temesi György, a Meló-Diák iskolaszövetkezet pápai irodavezetője a regisztrációval kapcsolatban elmondta, habár jelen vannak honlappal az interneten, közösségi oldaluk is van, s ezeken lehet tájékozódni az aktuális állásajánlatokról, de mindenképp javasolja, hogy a diákok személyesen is keressék fel valamelyik irodát.

Megyénkben két helyen, Veszprémben és Pápán található irodájuk. A regisztrációhoz érvényes személyazonosító igazolványra, lakcímkártyára, adóigazolványra, társadalombiztosítási kártyára és természetesen diákigazolványra, illetve tanulói jogviszonyt igazoló dokumentumra van szükség.

Fontos azonban, hogy nappali aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni, máskülönben nem tudják nyilvántartásba venni a tanulókat.

Amint találnak a jelentkező számára megfelelő munkát, a diáknak a belépési nyilatkozatot, illetve a munkaszerződést kell kitöltenie, a szervezet pedig bejelenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A tanulói jogviszony lejártával a felsőoktatásban tanulóknak félévente, a középiskolásoknak évente kell megújítani a tagságot - ismertette az irodavezető.

Temesi György kiemelte, minden nagyobb céggel kapcsolatban állnak Pápán és környékén, valamint Veszprémben is. A diákoknak nyújtott juttatásokról közölte, jelenleg bruttó 733 forint a minimális órabér, de a bruttó 800 forint körüli órabérek az általánosak. Ebből mindössze tizenöt százalék személyi jövedelemadót vonnak le.

Mint mondta, a nyári időszakban négyszer-ötször annyian vállalnak diákmunkát, mint év közben. Veszprémben és a Balaton környékén naponta mintegy kétezer, Pápán pedig körülbelül kétszáz regisztrált diákjuk dolgozik. A legnépszerűbb foglalkozások a Balatonhoz kötődnek: recepciós, portás, takarító, felszolgáló. Hozzáfűzte, rengeteg gyár oldja meg diákmunkával a nyári szabadságolásokat. A középiskolásoknak kötelező ötven óra közösségi munka megszervezésére is van náluk lehetőség, de egyelőre még gyerekcipőben járnak e téren. - Egyrészt belelendülnek a munka világába, másrészt pedig, ha valamely iskolaszövetkezet keretein belül dolgoznak, akkor biztos, hogy rendesen be vannak jelentve, van munkaszerződésük, s ami a legfontosabb, megkapják a fizetésüket - hangsúlyozta. Megjegyezte, bizonyos partnereik kimondottan tőlük merítenek a gyakornoki pozíciókra. Előfordul az is, hogy a diákra később állandó dolgozóként is számítanak.

- Pápa környékén régebben jellemző volt a hatszoros túljelentkezés, de tavaly megfordult a helyzet. Habár sokkal többen jelentkeznek nálunk munkára, mint a korábbi években, de a munkahelyek száma is megnövekedett. Annyira, hogy még sokkal több tanulót el tudnánk helyezni. Manapság tehát válogathat a diák a kínálatunkból, Veszprémben általában negyven, Pápán nyolc-tíz munkalehetőség közül. Akadnak olyan diákok, akik céltudatosan, speciális igények alapján választanak állást, szem előtt tartva a későbbi felsőoktatási irányt. Azonban ők vannak kevesebben. A többség inkább a zsebpénzét egészítené ki. Konkrét, internetről kinézett pozíciókra jelentkeznek a személyes megjelenéskor - számolt be a szakember, aki biztatja a fiatalokat, hogy bátran keressék irodáikat.

Főleg most, ugyanis augusztus közepétől visszaesik a diákmunkában dolgozók létszáma, így nagyobb eséllyel tudják kiközvetíteni a jelentkezőket.

Jelenleg
733 forint
a minimális órabér
a diákoknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!