Gazdaság

2014.02.24. 19:16

Mit tehetünk, ha kevesebb lakáshitel törlesztést szeretnénk fizetni?

A devizában eladósodottak nagy része arra törekszik, hogy a hirtelen jött forintgyengülés miatt megemelkedett törlesztő részletét a lehető legalacsonyabb összegűre csökkentse. (x)

A devizahitelesek mellett azok a forinthitellel rendelkezők is bízhatnak törlesztő részletük csökkenésében, akik néhány éve vették fel a kölcsönt.

Deviza alapú finanszírozás esetén a havi törlesztés összege jelentősen csökkenthető az árfolyamgát rendszerébe való belépéssel.  Árfolyamrögzítés esetén végleges árfolyamveszteséggel sem kell számolni.  Az árfolyamgát az adósoknak 5 éven át biztosítja a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztést.

Mit jelent az árfolyamrögzítés?

Magánszemélyek által elérhető deviza alapú jelzálogkölcsön esetén a törlesztő részlet fizetése annuitásos módon történik, vagyis a törlesztő részleten belül a kamattörlesztés aránya magasabb a tőketörlesztés arányánál.

Aki az árfolyamgát mellett dönt, az Euró alapú finanszírozás esetén 250, Svájci frank hitel esetén 180, Japán Jen alapú jelzáloghitel esetén 2,5 forintos árfolyamon törlesztheti kölcsönét. A két árfolyam – rögzített és tényleges – közötti különbség nyilvántartása két részre osztva egy gyűjtőszámlán történik.

A havonta esedékes törlesztés kamattartamának fix árfolyam feletti részét a bank és az állam egyenlő arányban magára vállalja, így az adósnak ezt nem kell megfizetnie.  Ami az úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, és az adóst terheli, az a törlesztő részlet tőkerészének rögzített árfolyam feletti összege, melyre szintén kamatot (3 havi BUBOR) számítanak fel a bankok. A devizahitelesek számára tehát jelenleg az árfolyamgát jelenti a legkedvezőbb alternatívát.

Mi a legkedvezőbb megoldás forint alapú lakáshitel esetén?

A jelenlegi hitelkiváltó konstrukciókkal jelentős könnyítést érhet el az a hiteles is, aki mintegy 2 évvel ezelőtt élt a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, s adósságrendező hitel segítségével fizette vissza deviza alapú hitelét vagy azóta vett fel forint alapú lakáshitelt. Amennyiben az azóta eltelt időszakban az adós problémamentesen fizette kölcsönét, kedvező hitellehetőségek állnak rendelkezésére egy esetleges hitelkiváltás során. A havi törlesztési kötelezettség például egy 5 millió forintos, 25 év futamidejű lakáshitel esetén 30 ezer forint alatti, mely 5% körüli THM-mel realizálódik.  A bankpiac legkedvezőbb lakáshiteleinek és adósságrendező konstrukcióinak megismeréséhez a Hitelnet.hu lakáshitel kalkulátora lehet segítségére.

Mennyire ingadozhat hitelkiváltást követően a törlesztő részlet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!